Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Finansmarknadsstatistik

Publicerad: 26 Oktober 2010, 22:00

Finansmarknadsstatistik: Utlåningen till hushåll fortsatt stabil De monetära finansinstitutens, MFI:s, utlåning till hushåll hade i september 2010 en årlig tillväxttakt på 8,9 procent. Det var en liten ökning jämfört med augusti då tillväxttakten låg på 8,8 procent. Tillväxttakten har legat runt 9 procent under hela året…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån

Finansmarknadsstatistik:

Utlåningen till hushåll fortsatt stabil

De monetära finansinstitutens, MFI:s, utlåning till hushåll hade i september 2010 en årlig tillväxttakt på 8,9 procent. Det var en liten ökning jämfört med augusti då tillväxttakten låg på 8,8 procent. Tillväxttakten har legat runt 9 procent under hela året.

MFI:s utlåningsräntor till hushåll fortsatte samtidigt att stiga och då framförallt för korta löptider. MFI innefattar exempelvis banker och bostadsinstitut.

Hushållens lån hos MFI uppgick i september till 2 476 miljarder kronor. Det är en ökning med 202 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år. Bostadslånen uppgick sammanlagt till 1 976 miljarder. Som bostadslån räknas lån till hushåll med säkerhet i småhus, ägarlägenheter och bostadsrätter. Metoden för beräkningen av hushållens bostadslån har förändrats från och med denna månad. Den största förändringen mot tidigare är att lån till så kallade företagarhushåll (egenföretagare) med säkerhet i bostad nu räknas som bostadslån. Den årliga tillväxttakten för bostadslån med den nya definitionen var 9,3 procent i september.

Av hushållens utestående bostadslån har 68 procent (1 347 miljarder) av lånen rörlig ränta eller ursprunglig räntebindningstid på upp till och med 1 år. För den del av bostadslånen som tas i bostadsinstitut redovisas även nyutlåningen under respektive månad. I september togs 61 procent av hushållens nytagna lånebelopp hos bostadsinstitut med rörlig ränta. I augusti lånade hushållen 66 procent med rörlig ränta.

MFI:s utlåning till icke-finansiella företag uppgick till 1 701 miljarder. Tillväxttakten fortsätter att vara negativ men har ökat jämfört med i början av året, då tillväxttakten låg under -5 procent. I september var tillväxttakten -0,9 procent.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.