Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Finanskrisens efterdyningar

Publicerad: 15 Juni 2010, 22:00

Finanskrisens efterdyningar Enligt SBAB:s senaste konjunkturprognos har oron på finansmarknaderna och osäkerheten om konjunkturutvecklingen ökat igen. En stramare finanspolitik kommer att dämpa efterfrågan i omvärlden. Prognosen för svensk BNP i år höjs från 2,2 till 3,0 procent men dämpad export gör att BNP-prognosen för nästa år skrivs ner från 3,0 till 2,7 procent…


Källa: Pressmeddelande SBAB

Finanskrisens efterdyningar

Enligt SBAB:s senaste konjunkturprognos har oron på finansmarknaderna och osäkerheten om konjunkturutvecklingen ökat igen. En stramare finanspolitik kommer att dämpa efterfrågan i omvärlden. Prognosen för svensk BNP i år höjs från 2,2 till 3,0 procent men dämpad export gör att BNP-prognosen för nästa år skrivs ner från 3,0 till 2,7 procent.

De statsfinansiella problemen i framför allt euroområdet väntas inte leda till en ny finanskris men en stramare finanspolitik kommer att dämpa efterfrågan i omvärlden.

Riksbanken höjer styrräntan snabbt till 1,5 procent redan i början av nästa år. Stigande boräntor kyler av bostadspriserna men leder inte till en nedgång. Småhuspriserna ökar med 5 procent i år och med 2 procent nästa år.

Låga löneökningar och en snabb produktivitetsökning håller nere inflationstrycket. Riksbankens oro för hushållens skuldsättning bidrar dock till att styrräntan höjs till 0,50 procent i juli och vidare till 1,50 procent redan till början av nästa år. Därefter går räntehöjningarna in i ett lugnare tempo och styrräntan stannar vid 2 procent i slutet av 2011. Nuvarande längre bundna boräntor bedöms vara lägre än genomsnittet för den kortaste tremånaders boräntan på 1-5 års sikt.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.