Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Finansiellt centrum

Publicerad: 24 Februari 2008, 23:00

Nyckelord: Ekonomisk tillväxt, konkurrens, BNP Stockholm har god potential som finansiellt centrum Stockholm rankas högst i Norden som finansiellt centrum enligt Global Financial Centres Index. Fler internationella aktörer kan bidra till att Stockholm som finansiellt centrum ökar i betydelse…


Källor: Niclas Alsén, SOU 2008:12

Stockholm har god potential som finansiellt centrum

Stockholm rankas högst i Norden som finansiellt centrum enligt Global Financial Centres Index. Fler internationella aktörer kan bidra till att Stockholm som finansiellt centrum ökar i betydelse.

I rapporten SOU 2008:12 redovisas the Global Financial Centres Index som rankar städer efter deras konkurrenskraft som finansiellt centrum. Stockholm placerar sig där på 29:e plats, toppar listan gör London, New York och Hong Kong. Man gör även bedömningen att Stockholm tillhör en av de städer som har potential att stiga i rankingen.

I SOU 2008:12 "Finansiella sektorn bär frukt – Analys av den finansiella sektorn ur ett svenskt perspektiv" försöker man att lyfta fram den finansiella sektorn betydelse för den ekonomiska tillväxten. Rapportörfattare Niclas Alsén, kansliråd på Finansdepartementet, tror att den allmänna kunskapen om sektorn är relativt låg.

Fastighetsnytt har ställt två frågor till Niclas Alsén.

Varför är det bra om Stockholm är ett finansiellt centrum?

Om man ser på den finansiella sektorn som en bransch bland andra så är det en sektor som ger ett väldigt högt bidrag till BNP. En bra bransch att satsa på då den har ett högt förädlingsvärde. Det är generellt så att den finansiella sektorn är positiv för den ekonomiska tillväxten på lång sikt. Det är inte konstigt att många länder verkar för att öka betydelsen för sina finansiella centrum.

Hur kan Stockholm växa i det här avseendet?

Vad kan man göra i ett enskilt land för att bidra till att det egna finansiella centrat tar marknadsandelar? Det är en svår fråga och det varierar från olika länder och städer. Tittar man på Stockholm är det några faktorer som är väldigt starka. Bland annat regleringen av marknaden där Sverige rankas väldigt högt internationellt, det är en faktor som är uppfylld i dagsläget. Däremot finns det inte många utländska finansiella företag i Sverige och det är något man bör verka för att förbättra. Att utländska företag etablerar sig i ett land bidrar till att utveckla den inhemska finansiella systemet vilket är positivt både för konkurrensen och för den ekonomiska tillväxten. Hur man ska göra är svårt att besvara, den svenska marknaden är rätt mogen, vi har fyra stora banker som är välutvecklade och som i sin tur har mycket verksamhet utanför Sverige, så det blir svårt för andra att ta sig in när det är så stora aktörer. Det gäller framförallt på Retail marknaden, tjänster mot hushåll och enskilda konsumenter, enligt de studier som gjorts.

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.