Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

FIG Indien

Publicerad: 24 juni 2008, 22:00

FIG Working Week:
Kvinnor pålitligare än män
Av de som äger land i världen är tio procent kvinnor och tittar man på utvecklingsländerna är siffran två procent. I många fall beror det på avsaknad av rättigheter och finansieringsmöjligheter men även traditionens makt är svår att bryta. I Indien försöker man med sänkt skatt och i slummen växer en organiserad låneverksamhet fram…


Källa: Konferens, FIG Working Week

FIG Working Week:

Kvinnor pålitligare än män

Av de som äger land i världen är tio procent kvinnor och tittar man på utvecklingsländerna är siffran två procent. I många fall beror det på avsaknad av rättigheter och finansieringsmöjligheter men även traditionens makt är svår att bryta. I Indien försöker man med sänkt skatt och i slummen växer en organiserad låneverksamhet fram.

Mitt hem är min borg

Väldigt få kvinnor äger land i Indien på grund av social traditionen där männen dominerar. Men det finns inga lagliga hinder för en kvinna att äga sitt hem, det är till och med så att bankerna gärna ser att kvinnor står som ägare och i flera stater är stämpelskatten sänkt från tio till åtta procent när en om kvinnan står som ägare. Renu Karnad, President International Union for Housing Finance (IUHF), berättar att i Indien gör det stor skillnad att tala med kvinnan när det är dags att betala på lånen, de kommer inte med ursäkter utan går in och hämta pengar för hon tänker inte förlora sitt hem.

– Vad vi ser i Indien är att ett hus är en kvinnas stolthet, där barnen växer upp och hur samhället runt omkring ser ut gör en stor skillnad för framtiden. Därför är kvinnan i huset väldigt beskyddande av sitt hem, och det gäller inte bara hos låginkomsttagare utan i alla samhällsklasser, säger Renu Karnad.

Organiserad utlåning

När det gäller slumområdena är möjligheten till lånebaserad finansiering i princip obefintlig men i Indien har det växt fram en organiserad verksamhet i slummen. Ruth Mcleod, Slum Upgrading Facility (SUF), berättar att på många håll i Indien har organisationer växt fram i slummen med en modell där utlåning och sparande sker i organiserad form och där pengarna stannar inom den lokala miljön. Mycket av det startade i Indien men det finns ett mönster som blir kopierat och nu kan man se det här både i Afrika, Asien och även i Latinamerika.

Asymmetrisk information

Modellen innebär att om en kvinna kommer för att låna säger hon, jag behöver så här mycket, för det här skälet och jag kan betala tillbaka på det här sättet. Personen som ska låna ut pengarna bor själv i området och känner henne och hennes situation väl och vet om det hon säger stämmer. Vilket innebär att effekten blir att varje lån blir skräddarsytt.

– Det tar upp ämnet om asymmetrisk information, det vi vet om banker är att de inte gillar om låntagaren vet mer än vad de gör om möjligheterna till återbetalning. Men om du har en sådan design som är gjord lokalt och personen som går med på att ge lånet också är lokal så har man nästan den perfekta informationen om chansen till återbetalning, i stället för att ha artificiella produkter så vill man ju ha ett lån som passar de omedelbara behoven. Om du tittar på det systemet och skalar upp det och behandlar det som ledd av efterfrågan istället för utbud och kommer till mer komplicerade utlåningsprinciper så håller samma arrangemang för att du arbetar med ett samhälle som säger vad de behöver och vad de har råd med, modellen förutsätter att det finns en designprocess som ett viktigt instrument för att få dealen att funka, säger Ruth Mcleod.

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.