Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Fem konsortier närmare bygge på Söderstadion

Publicerad: 12 maj 2017, 11:21

Det är det rödmarkerade området som är föremål för kommande exploatering.

Foto: Stockholms stad.

Stockholms stad har utsett fem konsortier som vinnare i den första delen av markanvisningstävlingen för byggrätter på fastigheten Arenan 9, där Söderstadion tidigare låg och Hovet fortfarande ligger.


Ämnen i artikeln:

Söderstaden

Det är stadens bolaget SGA Fastigheter som i dagsläget äger marken, där anrika Söderstadion låg innan Tele2 Arena byggdes. Marken ingår i det staden kallar Söderstaden, där bland annat även södra Skanstull och utvecklingen i Slakthusområdet ingår.

Markanvisningstävlingen genomförs i två steg, där den första delen – en anbudstävling på pris, nu har fått sina vinnare.

De fem vinnarna är alla konsortier bestående av två eller fler bolag. Följande konsortier går nu vidare till steg två i tävlingen.

- Atrium Ljungberg, Wallenstam AB och Åke Sundvall Projekt AB
- Veidekke Bostads AB, Niam, Stos Fastigheter AB och Rikshem
- Index Residence AB och CA Fastigheter AB
- JM och Castellum Stockholm AB
- Klövern, NCC

De vinnande prisnivåerna är 30 100 kronor för bostadsanvändning, 17 200 kronor för kontorsanvändning och 10 000 kronor för handel i bottenvåningar.

Steg två i tävlingen, som nu tar vid, innebär att vinnarna ska ta fram en volymutredning och en konceptidé för området, och hur bebyggelse kan utvecklas på platsen. Förslagen kommer att utvärderas på fem kriterier i ett så kallat jämförelseförfarande. Det vinnande konsortiet får sen en markanvisning på området och fortsätter samarbeta med staden kring utvecklingen av platsen under kommande detaljplaneprocess.

Den bedömningsgrupp som tar ställning till de inkomna förslagen i jämförelseförfarandet består av Mats Viker, vd på SGA Fastigheter, Pelle Björklund, vd på allmännyttiga Svenska Bostäder, Torleif Falk, stadsarkitekt Stockholms stad och ytterligare en ännu inte namngiven person.

Deltagarna i steg två har fram till september 2017 på sig att inkomma med förslag. Målet är att beslut om markanvisning ska kunna fattas i november 2017.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Söderstaden

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.