Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Fem av sex kunder i bostadskön har redan eget boende

Publicerad: 10 Februari 2011, 23:00

Fem av sex kunder i bostadskön har redan eget boende Bostadsförmedlingen har kartlagt vilka kunderna i bostadskön är. 84 procent av de tillfrågade har redan ett eget boende idag. 16 procent uppger att de behöver en bostad omgående…


Källa: Pressmeddelande Stockholms stads bostadsförmedling

Fem av sex kunder i bostadskön har redan eget boende

Bostadsförmedlingen har kartlagt vilka kunderna i bostadskön är. 84 procent av de tillfrågade har redan ett eget boende idag. 16 procent uppger att de behöver en bostad omgående.

84 procent av de tillfrågade har redan ett eget boende idag, det vill säga hyresrätt med eget kontrakt, bostadsrätt, bor hos föräldrar eller villa/radhus. Övriga bor antingen inneboende/kompisboende (5 procent), i andrahand (5 procent), studentboende (2 procent) eller annat (4 procent).

16 procent uppger att de behöver en bostad omgående medan nästan var tredje (29 procent) har behov av en bostad senare i tiden än de närmaste 3-4 åren. Få (3 procent) uppger att de inte behöver någon bostad alls.

På frågan om det främsta skälet till att de står i bostadskön svarar en tredjedel, 31 procent, av kunderna att det är en gardering för framtiden. 21 procent vill byta sin nuvarande bostad och 17 procent vill på sikt sälja sin bostad och flytta till hyresrätt. Sex procent, cirka 20 000 personer, uppger att de är helt bostadslösa och behöver bostad omgående.

– Det stämmer med vad vi trodde och liknar i hög grad våra tidigare undersökningar. Vi tror att många ser sin köplats som en investering för framtiden, och är inställda på att samla några års kötid innan det kan bli aktuellt att få en bostad, säger Per Anders Hedkvist, VD för bostadsförmedlingen.

Majoriteten (69 procent) av kunderna skulle dock tacka ja om de redan idag blev erbjudna en lägenhet som passade deras behov. 27 procent tvekar och 4 procent skulle bestämt tacka nej.

Om undersökningen

Undersökningen gjordes med webbenkät via e-post till personerna i bostadskön och genomfördes under slutet av året 2010. Totalt svarade 1348 personer vilket motsvarar en svarsfrekvens på 45 procent.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.