Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Fastighetsföretag upplever att otryggheten ökar

Publicerad: 13 november 2011, 23:00

Fastighetsföretag upplever att otryggheten ökar
Enligt en rapport från Fastighetsägarna upplever nästan 40 procent av fastighetsföretagarna att otryggheten i samhället har ökat de senaste fem åren. Nio av tio upplever att klotter, inbrott och vandalisering är ett stort problem…


Källa: Pressmeddelande Fastighetsägarna GRF

Fastighetsföretag upplever att otryggheten ökar

Enligt en rapport från Fastighetsägarna upplever nästan 40 procent av fastighetsföretagarna att otryggheten i samhället har ökat de senaste fem åren. Nio av tio upplever att klotter, inbrott och vandalisering är ett stort problem.

Undersökningen genomfördes i oktober månad och omfattar 955 fastighetsföretag i 100 kommuner i landet. Syftet är att undersöka hur otryggheten upplevs bland fastighetsföretag samt kartlägga hur man arbetar med frågan idag.

– Genom att utgå från hur verkligheten ser ut hoppas vi sedan kunna arbeta vidare med att skapa fler attraktiva och trygga boendemiljöer, säger Rudolf Antoni, utredare på Fastighetsägarna GFR.

Ett något överraskande resultat i undersökningen är att inte övervakningskameror anses skapa mest trygghet. Bara fem procent säger att kameraövervakning är viktigt. Men 77 procent menar ändå att det ska vara tillåtet att sätta upp kameror i till exempel trapphus och entréer. Fast bara hälften skulle sätta upp övervakningskameror om det blev tillåtet.

De mjuka värdena tror däremot många bidrar till mer trygghet.

– Det kan till exempel handla om att det är rent och snyggt i trapphuset, att klotter saneras snabbt och att grannarna känner varandra väl, berättar Rudolf Antoni.

Samarbetet med polisen och de sociala myndigheterna är bara 12 procent riktigt nöjda med. Men tilläggas ska att hälften också är ganska nöjda. Den kritik som förs fram i rapporten handlar om att ärenden läggs ned utan utredning, att polisen är motvillig till att besöka brottsplatser samt att polisen inte ingriper vid småbrott.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News