Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Fastighetsbranschen toppar i jämställdhet

Publicerad: 11 september 2017, 10:16

Illustration: Petter Furå.

Fastighetsbranschen är bäst vad gäller jämställdhet på börsen. Med 33 procent kvinnor i ledningsgrupperna och 41 procent i styrelserna toppar man listan i den årliga AllBrightrapporten.


Ämnen i artikeln:

Allbright

Fastighetsbranschen är bäst vad gäller jämställdhet på börsen. Med 33 procent kvinnor i ledningsgrupperna och 41 procent i styrelserna toppar man listan i den årliga AllBrightrapporten som släpptes på måndagen.

Branschen verkar ha parkerat på den ledande positionen, där man nu befunnit sig flera år i rad. Under året har flera bolag tecknat jämställdhetskontrakt med stiftelsen AllBright och runt om pågår ett aktivt arbete med frågan.

Bäst av samtliga börsbolag (inte bara fastighetsbranschens) är NP3 Fastigheter. Med en av börsens yngsta vd:ar i Andreas Nelvig har bolaget 60 procent kvinnor i ledningsgruppen.

Utöver NP3 hamnar nio fastighetsbolag på AllBrights gröna lista, det vill säga bolag med jämställda ledningsgrupper: HEBA, Wihlborgs, Atrium Ljungberg, Kungsleden, Platzer, Corem, Sweco och Castellum.

Av dem kan dessutom tre stoltsera med att de varit på gröna listan i fyra år i rad: Atrium Ljungberg, Kungsleden och Wihlborgs. Som av en händelse hittar man dessutom två av branschens totalt fyra kvinnliga vd:ar i just AL och Kungsleden.

Ytterligare 18 fastighetsbolag hittas på den gula listan, det vill säga med minst en kvinna i ledningsgruppen.

Sett till hela börsen saknar vart fjärde bolag helt kvinnor i ledningsgruppen. Sex av dem återfinns i fastighetsbranschen: Fast Partner, Klövern, Peab, Victoria Park, Catella och Sagax. Sämst i klassen är Klövern och Peab, som gått från att ha kvinnor i ledningen till att nu endast ha män.

Ser man till styrelserna är de betydligt mer jämställda än ledningsgrupperna. Totalt över hela börsen finns 33 procent kvinnor i styrelserna, jämfört med 21 procent vad gäller ledningsgrupper.

Lägger man ihop ledningsgrupper och styrelser toppar fastighetsbranschen – med 33 procent kvinnor i ledningsgrupper och 41 procent i styrelser.

”I fastighetsbranschen har de insett att jämställdhet är bra för affärerna och de har en vilja att återspegla människorna de verkar för. Ledningsgrupperna har nått rekordhöga 33 procent och styrelserna har som första jämställda bransch nått 41 procent kvinnor”, skriver AllBright i sin rapport.

Här kan du ta del av AllBrightrapporten i sin helhet.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Allbright

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.