Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Fastighetsbranschen bäst på jämställdhet

Publicerad: 7 oktober 2019, 11:22

Mona Finnström på Fastigo.

Fastighetsbranschen är bäst i klassen när det kommer till att ha en jämn fördelning av män och kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper, enligt en ny rapport från Albright. Vi listar de fem bästa fastighetsbolagen.


Ämnen i artikeln:

Fastigo

Fastighetsbranschen är bäst i klassen när det kommer till att ha en jämn fördelning av män och kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper, enligt en ny rapport från Albright. Vi listar de fem mest jämställda fastighetsbolagen.

I dag släpptes den senaste upplagan av Allbright-rapporten som granskar jämställdheten bland börsbolagen. Fastighetsbranschen utnämns till ett föredöme med i genomsnitt 40 procent kvinnor i ledningsgrupperna.

I de största fastighetsbolagen ser det ännu jämnare ut, där utgör kvinnor 49 procent av ledningsgrupperna, vilket gör att Albright betraktar branschen som jämställd.

Var fjärde vd en kvinna

En fjärdedel av vd:arna i fastighetsbolagen kvinnor, att jämföra med en tiondel för börsen i stort.

Totalt har 333 svenska börsbolag granskats i Allbrightrapporten. 19 procent, 64 av 333, hamnar på den gröna listan baserat på faktorerna andel kvinnor i ledningsgruppen, andel kvinnor i linjeposition, andel kvinnor i styrelsen.

Mona Finnström, vd på Fastigo – fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation, ser resultat i rapporten som ett viktigt signalvärde som ger kraft till branschens fortsatta arbete med jämställdhet och inkludering.

– Vi på Fastigo mäter årligen jämställdheten i fastighetsbranschen och Allbrights rapport bekräftar det vi ser i branschen även utanför börsen. Tjänstemannasidan är förhållandevis jämställd, men fortfarande har vi mycket kvar att göra på LO-kollektivsidan, dvs bland medarbetarna som jobbar med mer praktiska yrken såsom fastighetsskötare, säger Mona Finnström i ett pressmeddelande.

Topp fem på gröna listan 2019
Fastighetsbolag

- Wihlborgs
- Oscar Properties
- Atrium Ljungberg
- Bonava
- Corem

Fler resultat ur rapporten, som går att läsa i sin helhet här.

- Fastighetsbolagens ledningsgrupper på börsen består till 40 procent av kvinnor (ingen annan bransch på börsen når över 33 procent kvinnor i ledningsgruppen).
- Styrelserna inom fastighetsbolagen på börsen har 37 procent kvinnor (börsen som helhet: 34 procent kvinnor).
- 25 procent av vd:arna på börsens fastighetsbolag består av kvinnor (siffran för börsen som helhet är 10 procent kvinnor).

Andreas Jennische

Ämnen i artikeln:

Fastigo

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.