Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Fastighetsbolag utmanar i jämställdhet

Publicerad: 27 mars 2017, 07:18

Amanda Lundeteg, vd på AllBright.

Foto: AllBright.

Fyra fastighetsbolag har tecknat avtal med stiftelsen AllBright om att under året gå igenom ett program för att öka jämställdheten i bolagen. Förhoppningen är att sätta press på hela branschen.


Ämnen i artikeln:

Akademiska HusAllbrightMKBCastellumForsen

Fyra fastighetsbolag har tecknat avtal med stiftelsen AllBright om att under året gå igenom ett program för att öka jämställdheten i bolagen. Förhoppningen är att sätta press på hela branschen att göra detsamma.

Den senaste AllBrightrapporten visade en 33-procentig andel kvinnor i de fastighetsbolagens ledningar – högst andel bland alla branscher, och en ökning från 18 procent på bara fem år. Trots det är det en lång väg kvar till jämställdhet. De fyra bolag som nu tar ytterligare ett steg är Akademiska Hus, Castellum, Forsen och allmännyttiga MKB.

– Vi har samlat fyra bolag som vill utvecklas. De sätter konkurrensen åt sidan och är istället intresserade av att samarbeta för en mer jämställd bransch. Man har förstått att att jämställdhet är bra för affärerna och bolagen är angelägna om att återspegla människorna som de verkar för, säger Amanda Lundeteg, vd på AllBright.

Genom att som första bransch teckna det så kallade AllBrightavtalet förbinder sig bolagen att under 2017 gå igenom ett första fyrstegsprogram som innebär att:

1. Kartlägga medarbetarnas upplevelse av jämställdhet på arbetsplatsen genom medarbetarenkäter
2. Budgetera för ett aktivt jämställdhetsarbete
3. Erbjuda minst en normkritisk utbildning till ledningsgrupp och medarbetare och därmed utbilda bort okunskap
4. Sätta in aktiva åtgärder för att skapa ledningsgrupper där inget kön representerar mer än 60 procent eller mindre än 40 procent

– Vi måste ta oss an den här uppgiften på ett mer osentimentalt sätt, mer strukturerat. Inte ägna oss åt symbolhandlingar som inte förändrar på djupet, säger Kerstin Lindberg Göransson, vd på Akademiska Hus till Svenska Dagbladet.

– För mig är det enkelt, det är en del av vårt hållbarhetsarbete och det är lönsamt med jämställdhet. Jag tycker att det är viktigt att kunna göra skillnad. Och det finns så otroligt mycket kvar att göra, säger Castellums vd Henrik Saxborn till samma tidning.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.