Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Fastighetsägarna kritiska till räntehöjningen

Publicerad: 25 Oktober 2010, 22:00

Fastighetsägarna kritiska till räntehöjningen Trots det obefintliga inflationstrycket höjde Riksbanken reporäntan till 1 procent. Även om räntebanan justerades ned något är höjningsambitionerna fortsatt högt ställda, anser Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen…


Källa: Pressmeddelande Fastighetsägarna

Fastighetsägarna kritiska till räntehöjningen

Trots det obefintliga inflationstrycket höjde Riksbanken reporäntan till 1 procent. Även om räntebanan justerades ned något är höjningsambitionerna fortsatt högt ställda, anser Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Stefan Ingves står på sig, precis som de båda avvikarna Lars EO Svensson och Karolina Ekholm som vill höja räntan i ett lugnare tempo. De båda senare kan peka på att inflationstrycket är obefintligt och att det låga resursutnyttjandet och den starkare kronan talar för ett fortsatt lågt inflationstryck. De kan också peka på att återhämtningen i vår omvärld är mycket bräcklig.

– Inget av detta talar för något större behov att höja räntan. Enligt den handlingsregel som Riksbanken normalt följer borde därför räntan lämnas oförändrad, alternativt reporäntebanan justeras ned rejält, betydligt mer än vad som nu görs. De fyras gäng fortsätter med andra ord att bedriva penningpolitik med det enda syftet att stoppa bostadspriserna uppgång och minska hushållens vilja att belåna sig, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Enligt Tomas Ernhagen är det felaktigt att bedriva penningpolitik för att försöka påverka utvecklingen på en enskild marknad. De negativa effekterna på ekonomin i övrigt kan bli allvarliga, speciellt i det nuvarande osäkra läget.

– I ett långsiktigt perspektiv är det också allvarligt om allmänhetens förtroende för penningpolitiken försvagas. Om det skapas osäkerhet om penningpolitikens mål, kan den inte uppfylla sin funktion som ankare för alla de beslut som fattas löpande i ekonomin. Det kan påverka allt från lönekrav till företagens prissättning, säger Tomas Ernhagen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.