Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

“Fastighetsägarna kan bidra till ett starkare nattliv”

Publicerad: 1 juli 2019, 12:26

Fastighetsägare ska bjudas in till rundabordssamtal om kulturens värde i Stockholm, skriver två centerpartistiska borgarråd i en debattartikel.

Foto: Mostphotos

Kan nattlivet i Stockholm räddas genom en särskild bostadskö för den som störs? Två borgarråd i Stockholm lyfter idén i en debattartikel riktad till fastighetsägare och bostadsbolag.


Ämnen i artikeln:

Jonas NaddeboFredrik LindstålStockholm

Om Stockholm ska vara en modern, växande, dynamisk och innovativ storstad i världsklass behöver vi ta ett gemensamt krafttag för att säkra att Stockholm fortsatt har ett levande musik- och nattliv, skriver borgarråden Jonas Naddebo (C) och Fredrik Lindstål (C) i Stockholms stad.

Utan stadens livescener skulle Stockholm troligtvis inte vara den framstående musikstad vi är idag. Utan ett levande nattliv tappar Stockholm attraktionskraft i den hårda internationella konkurrensen om kreativ och talangfull arbetskraft, investeringar, företagsetableringar och besökare. Därför behöver staden, kulturlivet, näringslivet och civilsamhället tillsammans se till att vi får fler, inte färre, livescener i Stockholm. I detta samarbete kan fastighetsägarna spela en nyckelroll.

Från politikens håll är vi överens om att vi behöver arbeta både långsiktigt och strategiskt för att förhindra att livescener stängs, och för att skapa nya. Vi har påbörjat ett arbete med ett kulturstrategiskt program som ska säkerställa att kultur planeras in i ett tidigt skede när nya områden byggs.

Framtagandet av programmet bygger på nära samverkan mellan förvaltningar och bolag. Deltagande parter är utbildningsförvaltningen, idrottsförvaltningen, exploateringskontoret, stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret, SISAB, Stockholm Business Region, Stadsteatern och stadsarkivet.

Även privata aktörer utanför stadens organisation ska involveras i framtagandet av programmet. Kulturförvaltningen ansvarar för samordning av arbetet med programmet. Sedan länge har staden en väletablerad lotsfunktion som för samman större fastighetsaktörer med kulturaktörer. I höst redovisar vi Kulturförvaltningens utredning om livescener i Stockholm. Alla goda krafter behövs, och efter samtal med representanter från nattlivet ser vi att det också finns en god möjlighet för fastighetsägare att göra skillnad.

Förslagsvis:

- Se över hur fastigheters och områdens attraktivitet kan höjas genom att strategiskt renovera och ljudisolera bostadshus som ligger i anslutning till nattlivsstråk.
- Inled konstruktiva samtal med närliggande nattlivsaktörer och bistå med kompetens och råd när det gäller ljudisolering.
- Inför en särskild flyttkö för hyresgäster som störs av nattlivets ljud, så att de kan byta bostad med en hyresgäst som mer än gärna flyttar in till en levande stadsdel. (Utvecklas i intervju med Naddebo här).
- Överväg möjligheten att upplåta tillfälligt tomställda lokaler, till exempel på grund av att byggnaden ska rivas på sikt eller att en stor hyresgäst nyligen flyttat ut, åt en kulturaktör.

I höst kommer vi att kalla till ett rundabordssamtal om dessa frågor. En stad som lever och låter är en välmående, attraktiv och trygg stad. Låt oss tillsammans göra vad vi kan för att säkra Stockholm musik- och nattlivs fortlevnad.

Jonas Naddebo (C) och Fredrik Lindstål (C). Foto: Stockholms stad

Jonas Naddebo (C), kultur-, stadsmiljö- och idrottsborgarråd, gruppledare Centerpartiet i
Stockholms stad
Fredrik Lindstål (C), arbetsmarknads- och integrationsborgarråd, ordförande i
Stadsbyggnadsnämndens byggnadsdelegerande, Centerpartiet i Stockholms stad

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.