Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Fastighetsägarna återkallar sin EU-anmälan

Publicerad: 12 september 2010, 22:00

Fastighetsägarna återkallar sin EU-anmälan
Fastighetsägarna har beslutat att dra tillbaka den anmälan om brott mot EU:s statsstödsregler som man gjorde till EU-kommissionen 2005. Återtagandet sker med hänvisning till den lagändring som riksdagen fattade beslut om i juni…


Källa: Pressmeddelande Fastighetsägarna Sverige

Fastighetsägarna återkallar sin EU-anmälan

Fastighetsägarna har beslutat att dra tillbaka den anmälan om brott mot EU:s statsstödsregler som man gjorde till EU-kommissionen 2005. Återtagandet sker med hänvisning till den lagändring som riksdagen fattade beslut om i juni.

Bakgrunden till anmälan var en utredning från revisionsfirman Ernst & Young som visade att kommunerna årligen gav otillåtet stöd till sina kommunala bostadsföretag i mångmiljardklassen. Ett stöd som innebar att de kommunala bostadsbolagen kunde hålla nere hyrorna på ett sätt som snedvrider konkurrensen gentemot de privata fastighetsföretagen.

– Genom trepartsöverenskommelsen mellan oss, SABO och Hyresgästföreningen fanns det ett brett parlamentariskt stöd för förändringarna när riksdagen den 22 juni fattade beslut om nya villkor för de kommunala bostadsbolagen, säger Fastighetsägarna Sveriges vd Reinhold Lennebo.

De nya villkoren innebär bland annat att de privata fastighetsägarna blir en fullvärdig förhandlingspart, att självkostnadsprincipen vid hyressättning tas bort samt att allmännyttan måste drivas enligt affärsmässiga principer och åläggas marknadsmässiga avkastningskrav. Det senare betyder att kommuner inte längre får stötta sina bostadsbolag på det sätt som legat till grund för EU-anmälan.

– Mot bakgrund av detta nya regelverk har styrelsen därför bedömt att det är rimligt att vi återtar vår anmälan, säger Reinhold Lennebo.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.