Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Färre tror på stigande bostadspriser

Publicerad: 11 Januari 2011, 23:00

Färre tror på stigande bostadspriser Färre hushåll än tidigare tror på stigande bostadspriser och fler hushåll tror på fallande priser. Det visar SEB:s Boprisindikator, som faller för andra månaden i följd. Fortfarande tror dock hälften av hushållen att bostadspriserna ska fortsätta upp…


Källa: Pressmeddelande SEB

Färre tror på stigande bostadspriser

Färre hushåll än tidigare tror på stigande bostadspriser och fler hushåll tror på fallande priser. Det visar SEB:s Boprisindikator, som faller för andra månaden i följd. Fortfarande tror dock hälften av hushållen att bostadspriserna ska fortsätta upp.

Av tillfrågade hushåll svarar 51 procent att de tror att bostadspriserna ska stiga det kommande året, mot 55 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser steg till 19 procent från förra månadens nivå, 14 procent. Andelen som tror på stillastående priser är 22 procent, jämfört med 26 procent i december.

– Det börjar bli alltmer uppenbart för hushållen att boendekostnaderna kommer att stiga framöver. Räntorna fortsätter upp i takt med starkare konjunktur. Bolånetaket innebär fördyringar för den som finansierar delar av sitt köp med lån utan säkerhet. Och skärpta amorteringskrav och försämrade ränteavdrag är uppe till diskussion som möjliga åtgärder för att dämpa hushållens lust att låna. Sammantaget medför dessa faktorer att hushållens syn på bostadsmarknaden blivit lite svalare, säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.

Hushållen tror på något högre ränta

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar hushållen i genomsnitt att reporäntan då ligger på 1,97 procent, en ökning med 17 punkter från förra månaden då förväntningarna låg på 1,8 procent.

– Hushållens ränteförväntningar ligger nu nära Riksbankens egen prognos för reporäntans utveckling det kommande året, säger Gunilla Nyström.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar nio procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är samma nivå som i november och december.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.