Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

”Fair value eller fairytale value?”

Publicerad: 21 Oktober 2010, 22:00

”Fair value eller fairytale value?” Det handlar om att redovisa en framgångsstory. Per Lindvall, journalist på E24, ställer sig frågan vem man lita på när han går igenom företagens delårsrapporter. Samtidigt visar rapporterna att de flesta anser finanskrisen vara över för den här gången, det är en bild Per Lindvall inte är helt överens med…


”Fair value eller fairytale value?”

Det handlar om att redovisa en framgångsstory. Per Lindvall, journalist på E24, ställer sig frågan vem man lita på när han går igenom företagens delårsrapporter. Samtidigt visar rapporterna att de flesta anser finanskrisen vara över för den här gången, det är en bild Per Lindvall inte är helt överens med.

Per Lindvall har ett förflutet som kreditanalytiker på Nordisk Rating och är i dag journalist på E24 där han skrivit om fastighetsbranschen i snart 20 år. Under Värderings och Lantmäteridagarna var uppgiften att redogöra för hur han ser på de börsnoterade fastighetsbolagen och framförallt hur man ska tolka delårsrapporterna. Svaret på den frågan är, enligt Per Lindvall, lite hur som helst. Eller som han uttrycker det, ”Fair value eller fairytale value?” Han menar på att bolagen inte varit helt konsekventa när det gäller fastighetsvärdet. Ett fastighetsbolag som Hufvudstaden med fina fastigheter och stabila kassaböcker skrev ner sina värden mest av alla medan andra bolag, som levde i en betydligt skakigare tillvaro, redovisade mer modesta nedskrivningar.

Vem kan man lita på? Per Lindvall har inte svaret på den frågan men tycker sig se en progressiv trend där företagsledningen vill sälja en framgångsstory, och där kan det lirkas lite för att det ska låta bättre, ingen vill ha dåliga nyheter.

Är krisen över?

Delårsrapporterna som strömmar in pekar på att det vi upplevt med finanskrisen, det är över. Själv är inte Per Lindvall överens med den bilden. Det har varit en extremt starkt börsutveckling i Sverige där bolag som Castellum, Hufvudstaden och Fabege är tillbaks på tidigare toppnivåer. Låg ränta och stark svensk konjunktur har varit drivkrafterna, detta är något som aktiemarknaden har stor tilltro till. Men ser man till den kraftiga nedgången vi hade i Sverige så är återhämtningen relativt svag.

Den fråga som inte följs upp, tycker Per Lindvall, är varför konjunkturen skulle vara starkare i Sverige när det är så oroligt i omvärlden. Han menar på att grundproblemen i finanskrisen, obalanserna i världens handel, inte är över ännu. De stora externa skulder som många länder sitter på har lett till det handels- och valutakrig i världen som vi ser i dag. Lösningen på skuldproblemen anser många länder, däribland USA, är att försvaga sin valuta och därigenom öka konkurrenskraften. Följden blir att euron stiger vilket ökar problemen för exempelvis Tyskland och de sydeuropeiska länderna och Per Lindvall tror inte att Sverige och den svenska fastighetsmarknaden går opåverkade ur detta.

– Alla vill vara nettoexportörer för inget land vill leva på lån, därav valutakriget. Problemet är bara att alla länder inte kan vara nettoexportörer.

Mattias Fröjd

mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.