Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Experten: “Svårare att vara glad i små hem”

Publicerad: 19 september 2019, 13:50

Oona Strathern

Foto: Mattias Frumerie

Sverige har flest ensamboende i hela Europa. Något som ökar kravet på smarta lösningar och gemensamma ytor. “Små hem kan orsaka shoebox-syndrom”, säger Oona Strathern, trendkonsult på familjebolaget ZukunftsInstitut.


Ämnen i artikeln:

Oona Strathern

Sverige har flest ensamboende i hela Europa. Något som ökar kravet på smarta lösningar och gemensamma ytor. “Små hem kan orsaka shoebox-syndrom”, säger Oona Strathern, trendkonsult på familjebolaget ZukunftsInstitut.

Intresset för mikrobostäder – “tiny home, micro living, mini home, skinny house, mosquito living” – ökar internationellt i takt med att antalet singelhushåll ökar.

– I London finns exempelvis “twodios”, inte studios, med 11 kvadratmeter per person, flexibla kontrakt och gemensamma ytor som spa, gym, bibliotek, kök och biografer, säger Oona Strathern, trendkonsult på ZukunftsInstitut, till Fastighetsnytt.

Utvecklingen ökar kraven på kvalitativa gemensamma ytor, fortsätter hon.

– Storleken har inte längre lika stor betydelse när folk väljer en bostad. Många nöjer sig med att bara ha 40 kvadratmeter att tillgå så länge det finns kvalitativa gemensamma ytor.

Psykologer varnar dock för att små bostäder ökar risken för ohälsa.

– Studier visar att små hem kan orsaka “shoebox-syndrom”, vilket innebär att boende känner sig mer otrygga i små bostäder. För hjärnan skickar iväg signaler om att man är hotad. Vi kan bo i små hem, men det är svårare att vara glad i små hem.

Vad innebär det för fastighetsägare?

– De måste bli bättre på att planera små bostäder från början. Det är särskilt viktigt i Sverige som har flest ensamhushåll i hela Europa.

Smart living handlar enligt henne om social, arkitektonisk och estetisk intelligens med design, natur och materialval som centrala punkter.

– Men tyvärr bygger många bostadsutvecklare snarare bostäder enligt McDonalds-principen i dag. Det vill säga snabbt och billigt, men utan att bry sig om standard, användning och trivsel.

Hur kan bostäderna förbättras?

– Genom att se över dessa punkter, samt förvaring och användning av ytor. De flesta mår ju dåligt och blir stressade i en liten bostad så fort det är rörigt och man inte kan organisera sina saker på ett vettigt sätt.

Även materialval påverkar helhetsupplevelsen, fortsätter hon.

– I dag använder vi mycket sten, stål och andra kalla material. Men genom att använda exempelvis trä blir det genast mycket hemtrevligare.

Det gäller även att integrera ny teknik i hemmet utan att förstöra den mänskliga kommunikationen.

– Studier visar att män tillbringar mer tid på att prata med Alexa (Amazons röststyrning) än att prata med sin partner, säger Strathern.

Psykologer kallar det för “Camilla-syndromet”, vilket refererar till giftermålet mellan brittiska prins Charles och prinsessan Diana, där hans älskarinna Camilla, nuvarande fru, sågs som ett störande moment i bakgrunden.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Oona Strathern

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.