Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Ex-chef på Einar Mattsson vill skaka om branschen

Publicerad: 12 september 2019, 10:05

Mikael Anjou vill skapa debatt med sin bok “Den ineffektiva byggbranschen”.

“Det är inte antalet företag som är problemet utan strukturerna i branschen”, säger Mikael Anjou, den tidigare vice koncernchefen på Einar Mattsson som nu släppt en bok.


Bolag verksamma i byggbranschen tjänar för lite pengar med tanke på den risk de tar och sektorn som helhet är ineffektiv. Det är några av utgångspunkterna för Mikael Anjous bok ”Den ineffektiva byggbranschen” som släpptes på torsdagen.

Han är tidigare vice koncernchef på Einar Mattsson och har under sina år i branschen samlat på sig en mängd tankar och förbättringsförslag som nu har blivit en bok.

Mikael Anjou kallar det han skrivit för en debattbok. Han är fast övertygad om att byggbranschen kan bli mer effektiv – om bolagen, politiken och arbetsmarknadens parter vågar tänka nytt.

– Det är inte antalet företag som är problemet utan strukturerna i branschen, säger Mikael Anjou.

Vill göra om byggavtalet

En sak han pekar på är byggavtalet, “kanske Sveriges sämsta kollektivavtal”, som han själv säger. Han är inte mot kollektivavtal som modell utan vill förändra det befintliga.

– Alla i ett arbetslag på en arbetsplats har samma lön. Den förhandlas av fackets representant och arbetsgivaren för hela gruppen. Det finns ingen individuell lönesättning alls. Vanligtvis har man en dialog med sin chef om vad man har för lön och hur den kan bli bättre. Dagens system underminerar ledarskapet och skapar ineffektivitet, säger han.

En annan sak han vill förändra är standarden kring upphandlingar, där nästan varje projekt upphandlas som ett unikt projekt. Vilket gör det svårt för ett fastighets- eller byggbolag att skala upp, lära sig och sprida kunskap om tidigare projekt.

Mikael Anjou menar också att beställarna många gånger behöver ta ett större ansvar för produktutvecklingen för att säkra produktionen framöver.

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.