Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

EU-satsning på framgångsrika kluster

Publicerad: 6 Oktober 2010, 22:00

EU-satsning på framgångsrika kluster Innovationsprojektet StarDust finansieras med 6,5 miljoner euro. I satsningen samarbetar tio länder för att utveckla innovativa kluster inom telekom/IKT, aktiv hälsa, rent vatten, design för en åldrande befolkning och hållbara transporter…


Källa: Pressmeddelande Vinnova

EU-satsning på framgångsrika kluster

Innovationsprojektet StarDust finansieras med 6,5 miljoner euro. I satsningen samarbetar tio länder för att utveckla innovativa kluster inom telekom/IKT, aktiv hälsa, rent vatten, design för en åldrande befolkning och hållbara transporter.

EU:s Östersjöprogram finansierar innovationsprojektet StarDust med 6,5 miljoner euro. Satsningen ska under tre år stödja utvecklingen av innovativa kluster inom de tvärsektoriella områdena telekom/IKT, aktiv hälsa, rent vatten, design för en åldrande befolkning och hållbara transporter.

Av den totala finansieringen är 3,1 miljoner euro direkt inriktade på att bygga upp de fem områdena. Resterande medel ska användas till att skapa en innovativ ”infrastruktur”. Målet är att bidra till en globalt konkurrenskraftig position inom respektive område genom att utnyttja hela regionens potential inom forskning och innovation.

– Om svensk, nordisk och europeisk telekom och mobil kommunikationsindustri ska konkurrera internationellt, så krävs koordinerade och strategiska public/private lösningar. Och det går fort nu – vi är beredda att samarbeta på europeisk och nordisk nivå. StarDust är ett bra sätt att konkret påbörja forsknings- och innovationssamarbeten, säger Johan Wickman, Head of R&I, TeliaSonera AB.

StarDust är ett samarbete mellan tio länder: Tyskland, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Finland, Norge, Island, Danmark och Sverige. VINNOVA är ”lead-partner” och samordnare av projektet. Andra svenska partners är Svenskt Marintekniskt Forum, Sustainable Sweden Southeast, IDC West Sweden, Hälsans Nya Verktyg, Region Skåne och Mobile Heights (där TeliaSonera är ett av de ingående företagen).

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.