Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

EU-korridorer för transport av el, gas och olja

Publicerad: 18 november 2010, 23:00

EU-korridorer för transport av el, gas och olja
För att uppnå energimålen att minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent, öka andelen förnybar energi till 20 procent och öka energieffektiviteten med 20 procent fram till 2020 måste 200 miljarder euro investeras bara i energitransport, gasledningar och elnät…


Källa: Pressmeddelande Europeiska Kommissionen

EU-korridorer för transport av el, gas och olja

För att uppnå energimålen att minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent, öka andelen förnybar energi till 20 procent och öka energieffektiviteten med 20 procent fram till 2020 måste 200 miljarder euro investeras bara i energitransport, gasledningar och elnät.

Endast en del av dessa investeringar väntas komma från den privata sektorn, vilket innebär att förslag på finansieringslösningar måste tas fram.

Med anledning av detta presenterade kommissionen den 17 november sina energiinfrastrukturprioriteringar för de kommande tjugo åren med syftet att näten ska vara fullt rustade för vårt århundrade. Prioriteringarna handlar om att bygga EU-korridorer för transport av el, gas och olja som därefter utgör grunden för framtida finansieringsbeslut om konkreta EU-projekt.

I elsektorn har fyra prioriterade EU-korridorer fastställts:

* Ett nät för havsbaserad vindkraft i Nordsjön och förbindelse till Nord- och Centraleuropa för transport av el som producerats i vindparker till havs för konsumenter i storstäder och för ellagring i vattenkraftverk i Alperna och de nordiska länderna.

* Förbindelser i sydvästra Europa för transport av vind-, sol- och vattenkraft till resten av kontinenten.

* Förbindelser i centrala Östeuropa och Sydösteuropa till stöd för regionala nät.

* Integration av den baltiska energimarknaden i den europeiska marknaden.

I gassektorn har tre prioriterade EU-korridorer fastställts:

* Södra korridoren för direkt transport av gas från Kaspiska havet till Europa i syfte att diversifiera gaskällorna.

* Integration av den baltiska energimarknaden och förbindelse till Central- och Sydösteuropa.

* Nordsydlig korridor i Västeuropa för att undanröja flaskhalsar och möjliggöra optimal användning av möjliga externa leveranser.

-Energifrågan utgör en av de största utmaningarna för oss alla. Att ge vårt energisystem en ny, mer hållbar och tryggare inriktning kommer att ta tid, men vi måste redan idag fatta beslut med ambitiösa mål. För att skapa en effektiv och konkurrenskraftig ekonomi med låga koldioxidutsläpp måste vi utforma en europeiserad energipolitik och inrikta oss på ett fåtal prioriterade frågor, säger EU-kommissionär Günther Oettinger med ansvar för energifrågor.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.