Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

EU föreslår ny energistrategi till 2020

Publicerad: 11 november 2010, 23:00

EU föreslår ny energistrategi till 2020
Högre energieffektivitet, en helt integrerad energimarknad och ökat ledarskap inom teknik och utveckling på energiområdet är några av målen i EU:s nya energistrategi. Den omfattar åren fram till 2020…


Källa: Pressmeddelande Energimyndigheten

EU föreslår ny energistrategi till 2020

Högre energieffektivitet, en helt integrerad energimarknad och ökat ledarskap inom teknik och utveckling på energiområdet är några av målen i EU:s nya energistrategi. Den omfattar åren fram till 2020.

EU-kommissionens förslag till en ny energistrategi för perioden 2011-2020 kallas "Energy 2020 – A strategy for competitive, sustainable and secure energy". Strategin ska diskuteras på energiministermötet i december och målet är att den ska antas på vårtoppmötet i mars 2011.

Följande fem prioriterade områden pekas ut:

• Uppnå ett energieffektivt Europa

• Skapa en helt integrerad pan-Europeisk energimarknad

• Stärka konsumenterna och garantera en trygg och säker energiförsörjning

• Vidareutveckla det europeiska ledarskapet inom teknik och utveckling på energiområdet

• Stärka den externa dimensionen av EU:s energimarknad (relation till tredje land)

Inom varje prioriterat område finns förslag på åtgärder. Till exempel förbättringar av den inre marknadens funktion, investeringar i produktionskapacitet och infrastruktur, realisering av potentialen för energieffektivisering inom olika sektorer, främst transport och byggsektorn.

Enligt strategin räcker inte nuvarande åtgärder för att uppnå 20/20/20-målen till 2020.  Dessutom behövs ytterligare insatser för att bana vägen för målet om 80-95 procent minskade utsläpp av växthusgaser till 2050.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.