Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

”Ett globalt skifte av ekonomisk och politisk makt”

Publicerad: 13 december 2016, 15:00

Filippo Rean.

De ekonomiska och politiska förändringarna i omvärlden kommer utan tvekan att påverka den globala fastighetsbranschen i olika avseenden. Det menar Filippo Rean som är director på MIPIM och chef för Reed MIDEM:s Real Estate Division när Fastighetsnytt fick tillfälle att ställa några frågor om världsläget och fastighetsbranschen.


Ämnen i artikeln:

Filippo ReanMipim

Temat för nästa års MIPIM kommer att vara “A New Deal For Real Estate”. Från ett fastighetsperspektiv, vad ser du som de största globala utmaningarna.
Som jag ser det finns det fyra huvudsakliga utmaningar, och den första är stadsplanering. Inom kort kommer det att finnas 8,3 miljarder människor på jorden och över 60 procent av dem kommer att bo i städer. Hur kommer det att påverka utformningen av morgondagens städer? Nästa viktiga utmaning är resurseffektivitet. Hur kommer framtida fastighetsprojekt klara av att hantera behovet av att övervaka och spara på resurser när energiförbrukningen kommer att öka med 40 procent och halva jordens befolkning kommer att leva i områden med begränsad tillgång på vatten? Den tredje utmaningen är ett globalt skifte av ekonomisk och politisk makt. Lägger man ihop Brexit, valen i USA, Frankrike, Tyskland, Italien och så vidare kan man fråga sig hur maktförskjutningarna kommer att påverka investeringar, politisk styrning och globala samarbeten. Den fjärde och sista huvudutmaningen är digitaliseringen. Snart kommer mer än en triljon objekt att vara uppkopplade mot internet och all data från användarna och byggnaderna kommer garanterat att förändra arbetssättet för människor i fastighetsbranschen.

Vissa experter menar att globaliseringen, som vi har lärt känna den hittills, kommer att förändras eller sakta ner beroende på faktorer som Brexit och den eventuellt protektionistiska väg som den nye amerikanske presidenten har antytt. Håller du med, och tror du att fastighetsbranschen kommer att påverkas?
Det vi kommer att se, tror jag, är en annan form av globalisering, en mer multipolär variant. Utan tvekan kommer Brexit och det amerikanska valresultatet att påverka de globala förhållandena som vi känner dem, och 2017 kommer att vara ett viktigt år för att utvärdera förändringarnas art. Mer än någonsin kommer MIPIM i mars att spela en avgörande roll för att ta pulsen på den globala fastighetsmarknaden.

Kan du nämna något som ni kommer att ta upp i programmet?
Vi kommer till exempel att ha en session om hur fastighetsbranschen påverkas av att det gamla etablissemanget stängs ute. På flera håll i världen förändras den politiska miljön, nya kandidater och partier rycker fram, den gamla administrationen och det gamla politiska systemet utmanas från flera håll. Hur ser det ut för fastigheter på respektive kontinent? Vi kommer att ta upp Brexit, hur London påverkas, om det finns vinnare och förlorare i Europa. I en annan session kommer vi att undersöka hur samarbeten mellan privat och offentligt kan göra städer mer attraktiva.

Jag är personligen mycket ivrig att få prata med några av de 1000 amerikanska deltagarna och 5000 brittiska deltagarna på MIPIM om utvecklingen i deras hemländer.

Hållbarhet har varit ett viktigt tema på MIPIM i många år. Vilka är de stora utmaningarna på det området under 2017?
På MIPIM försöker vi ta upp hållbarhetsaspekterna inte enbart för byggnaden i sig och dess certifiering, utan även för fastighetens integration i staden med hänsyn till faktorer som mobilitet, stadsplanering, användarupplevelser, resurseffektivitet och så vidare. Global uppvärmning är en huvudutmaning för 2017 och tyvärr även för kommande år. Eftersom innovation är ett fokusområde på MIPIM är det intressant att se hur många företag, stora som små start-ups, är mycket kreativa när det gäller att hitta smarta lösningar i klimatsammanhang, och när det gäller att minska fastigheters inverkan på klimatet. Vårt mål är att hjälpa dessa företag att visa upp sina innovationer för fastighetsbranschens aktörer.

Digitaliseringen sveper genom affärsliv och samhälle. Ser du några intressanta trender inom fastighetsområdet?
Digitalisering är en stor utamning för fastighetsbranschen eftersom den involverar så många olika aspekter, från investeringar och asset management till själva byggnaden. Alla dessa aspekter kommer att tas upp på MIPIM, exempelvis sessioner om nya finansieringsmodeller som gröna obligationer, betalningssystemtekniken blockchain, bitcoin och crowdfunding. Vi kommer även att ha utställare inom smart buildings and internet-of-things och MIPIM Innovation Forum kommer att finnas i mitten av Palais de Festivals i år.

Slutligen, vad har du för uppfattning om hur den globala fastighetsmarknaden kommer att utvecklas det kommande året?
Som jag ser det kommer 2017 att innehålla många utmaningar, sett till den globala ekonomiska och politiska kontexten. Det kommer att finnas mycket att debattera, diskutera och smälta och på MIPIM kommer vi att kanalisera all energi till att förbereda den bästa möjliga mötesplatsen för dem som arbetar i den globala fastighetsbranschen, och som kommer för att interagera, nätverka och få igång de viktiga diskussionerna.

Daniel Bergstrand

Ämnen i artikeln:

Filippo ReanMipim

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.