Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Ett av Göteborgs äldsta hus öppnas upp och blir mötesplats

Publicerad: 30 oktober 2019, 11:49

Gathenhielmska Huset

Foto: Higab/Hans Wretling

Nu ska en av stadens fem äldsta byggnader och det enda bevarade storborgarhuset i trä, från mitten av 1700-talet, öppnas upp för allmänheten i Majorna.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeGöteborg

Nu ska en av stadens fem äldsta byggnader och det enda bevarade storborgarhuset i trä, från mitten av 1700-talet, öppnas upp för allmänheten i Majorna.

Det handlar om Gathenhielmska Huset vid Stigbergstorget 7 i Majorna, vars ursprungliga interiör i stort sett är intakt. Huset, som stod klart 1747, är Göteborgs enda bevarade storborgarhus i trä från den här tiden.

Nu har Higab och Historieverket tecknat ett avtal om att göra om huset till en mötesplats för kulturlivet runt torget och Gathenhielmska Reservatet.

– Jag ser detta som ett viktigt steg i vårt långsiktiga arbete med att utveckla huset och hela området. Att öppna upp och levandegöra har varit och är våra ledord, säger Thomas Rasmussen, fastighetsförvaltare på Higab, i ett pressmeddelande.

Utvecklingen sker även i samarbete med Wänskapsförbundet som funnits i huset i 27 år och stannar kvar som hyresgäst.

Historieverket tar nästa steg

Sedan våren 2017 har Isabel Lagos på Historieverket arbetat med att länka samman byggnaden med kulturreservatet, Oceanen och ateljéerna runt omkring. Historieverket blir förstahandshyresgäst våren 2020 och då tas nästa steg i utvecklingen.

– I två år har vi arbetat med en vision som nu inte bara är en drömbild utan ett faktiskt projekt. Målbilden för arbetet är kopplat till huset, trädgården och området med dess kulturarv och framtidsmöjligheter. Det finns många starka aktörer i området, säger Isabel Lagos i en kommentar.

En dröm som besannas

Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab, är glad att det timrade tvåvåningshuset som är byggt i senbarockstil med brant, valmat sadeltak, och som 1964 blev Sveriges första byggnadsminnesförklarade hus hamnar i strålkastarljuset.

– Det känns så himla bra att Gathenhielmska nu får den uppmärksamhet som huset och området förtjänar. Det är extra roligt att detta möjliggörs i dialog och nära samverkan mellan både etablerade och nya aktörer i området.

Huset fylls med scenkonst

Tanken är Gathenhielmska Huset ska bli en arbetsplats och scen för design, dans, opera, musik, teater, konst och litteratur. Även teatervandringar, platsspecifika produktioner, konserter och installationer utomhus ska arrangeras.

– Vi vill utmana besökaren och utövaren, ge dem en mötesplats utöver det vanliga att besöka och utforska. I och med husets anknytning till Göteborgs historiska identitet känns detta extra angeläget, säger Isabel Lagos.

I den nya delen av huset ska det finnas studioyta för scenkonst, samtidskonst, design, dans, arkitektur, mode, litteratur och materiellt kulturarv.

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.