Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Ett äktenskap värt 70 miljarder?

Publicerad: 12 april 2016, 08:01

Castellums vd Henrik Saxborn och Norrportens vd Jörgen Lundgren. OBS bilden är ett montage.

Fastighetsbranschens sämst bevarade hemlighet just nu verkar vara Castellums förestående uppköp av Norrporten. De flesta rådgivningsföretagen inom branschen verkar på något sätt vara inblandade i affären vilket är en naturlig följd av dess storlek.


Ämnen i artikeln:

CastellumNorrporten

Det är nämligen en väldigt stor affär som är på gång. Norrportens fastighetsbestånd värderades vid tredje kvartalets utgång till närmare 26 miljarder kronor. Sedan dess har bolaget inte lämnat någon rapport men trenden har varit uppåtgående och det är rimligt att anta att värdet har stigit något. Lägg sedan till att någon portföljpremie kommer säkert att betalas vilket gör att affären mycket möjligtvis kan hamna i häradet 28-30 miljarder sett till fastighetsvärde.

Oavsett om det blir 26 miljarder eller 30 miljarder står det klart att Norrportenaffären kommer att bli Nordens största fastighetsaffär sedan AP Fastigheter köpte Vasakronan till ett fastighetsvärde om 41 miljarder och enligt de experter Fastighetsnytt har pratat med blir det Sveriges näst största fastighetsaffär någonsin.

Båda bolagen tillhör Sveriges största fastighetsbolag och tillsammans skulle de ha ett fastighetsvärde på cirka 70 miljarder kronor. Castellums bestånd värderades vid årsskiftet till 41,8 miljarder kronor och sedan dess har man köpt ut Heimstaden från jv:n CORHEI samt aviserat att investeringar om 366 miljoner kronor. Lägg därtill de 26 miljarderna (minst) som Norrportens bestånd lär vara värt och då får man ett sammanlagt fastighetsvärde på cirka 70 miljarder vilket är i linje med Balder, Akademiska Hus och Akelius.

Ämnen i artikeln:

CastellumNorrporten

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News