Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

ESS upphöjs och blir Eric

Publicerad: 9 september 2015, 12:30

European Spallation Source, ESS, byggs för fullt utanför Lund. Sista augusti beslutade EU-kommissionen att ESS är ett europeiskt forskningskonsortium, en Eric.


Ämnen i artikeln:

ESSLund

European Spallation Source, ESS, byggs för fullt utanför Lund. Sista augusti beslutade EU-kommissionen att ESS är ett europeiskt forskningskonsortium, en Eric. Detta gör att anläggningen har fått en juridisk status i alla partnerländer. ESS blir därmed den första Eric i Skandinavien och den elfte i Europa.

Under en övergångsperiod etablerades ESS som ett svenskt aktiebolag, ägt av den svenska och den danska staten. Beslutet innebär att de elva Eric-medlemsländerna nu kan delta i beslut och börja betala för anläggningen. ESS AB kommer därmed att överföra alla sina tillgångar till ESS Eric den 1 oktober.

– Jag är imponerad över hur Sverige lyckades vinna över konkurrenterna och övertyga alla beslutsfattare, sa EU-kommissionens generaldirektör Robert-Jan Smits till Sydsvenskan när han på tisdagen var i Lund för att lämna över en plakett.

ESS är en forskningsanläggning som är baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla, som ska göra det möjligt att studera material på molekyl- och atomnivå.

Redaktionen

Källa: Sydsvenskan, regeringen.se

Ämnen i artikeln:

ESSLund

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.