Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Ernhagen: “Vi har passerat toppen”

Publicerad: 25 februari 2019, 13:42

Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Sverige.

Foto: Fastighetsägarna.

77 procent av landets fastighetsägare räknar med fortsatt god lönsamhet, trots sämre utsikter i ekonomin. Det visar en barometer som Fastighetsägarna Sverige genomfört.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaTomas Ernhagen

Under fjolåret ägde fastighetstransaktioner till ett värde av 160 miljarder kronor rum – ett av de starkaste transaktionsåren någonsin. Under 2018 växlade samtidigt tillväxten i Europa ned, och i Sverige förvärrades situationen av en skakig bostadsrättsmarknad.

I slutet av året krympte sedan ekonomin för första gången sedan 2013 och i december höjde Riksbanken räntan. Trots det är fastighetsägarna alltså relativt optimistiska.

– Det kan verka paradoxalt men jag tror att fastighetsägarna, som många andra, tvivlar på Riksbankens möjligheter att gå vidare med räntehöjningar. Mycket talar för att höjningen i december var den första och sista för lång tid framöver, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Dock är förväntningarna mer dämpade än för ett år sedan. Vad gäller exempelvis prisutveckling dominerar pessimisterna över optimisterna i samtliga segment – mest negativa är man gällande butiksfastigheter.

Optimismen är generellt större i storstäderna än i övriga landet, i synnerhet avseende kontorsfastigheter. I Stockholm räknar 35 procent med att priserna ska stiga ytterligare från dagens nivåer. I Göteborg och Malmö ligger motsvarande andel på 33 respektive 30 procent.

– Om förväntningarna blir verklighet har 2019 goda förutsättningar att bli ett hyfsat år. Men jag tror att vi har passerat toppen, åtminstone när det gäller transaktionsmarknaden. I vår barometer uppger över 60 procent av fastighetsägarna att de inte planerar några större fastighetsköp under 2019, säger Tomas Ernhagen.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.