Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Eriksson: Ny lag avlastar byggnämnderna

Publicerad: 1 augusti 2018, 06:24

Peter Eriksson.

Foto: Miljöpartiet.

“Lagen som nu träder i kraft innebär att vi avlastar byggnadsnämnderna och kommer ett steg närmare mer förnyelsebar energi”, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.


Ämnen i artikeln:

PBLRegeringenPeter Eriksson

Nu är det fritt fram att montera solcellspaneler och solfångare som följer byggnadens form, utan att behöva ansöka om bygglov, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

De senaste tio åren har det skett en snabb ökning av solenergi och den installerade effekten i världen har ökat nära 50 gånger, men inte i Sverige, enligt regeringen.

– Här använder vi fortfarande väldigt lite solenergi. Den lagen som nu träder i kraft innebär att vi avlastar byggnadsnämnderna och kommer ett steg närmare mer förnyelsebar energi i Sverige, säger Peter Eriksson (MP) i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att förenklingen av regelsystemet för bygglov ska underlätta omställningen till förnybar el och avlasta byggnadsnämnderna och rättsväsendet.

Det var i februari som regeringen i en lagrådsremiss föreslog att man ska få montera solceller och solfångare på en byggnad inom ett detaljplanelagt område, utan bygglov.

I mars förra året lade regeringen även fram propositionen “Fler steg för en effektivare plan- och bygglag”, där man bland annat införde undantag för att på andra byggnader än en- och tvåbostadshus utföra vissa fasadåtgärder och mindre tillbyggnader.

Den nya lagen om solceller och solfångare träder i kraft i dag, 1 augusti, och är aviserad del av budgetpropositionen för 2018.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

PBLRegeringenPeter Eriksson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.