Få hela storyn
Starta din prenumeration
Meny
Nyheter
Fastighetsmarknad
Ekonomi & finans
Samhällsbyggnad
Opinion
Podcast
Business Arena
Fastighetsjobb
Utbildning
Nyheter
Fastighetsmarknad
Ekonomi & finans
Samhällsbyggnad
Opinion
Podcast
Business Arena
Fastighetsjobb
Utbildning
Historiskt
Publicerad: 1 Augusti 2018, 06:24
Peter Eriksson.
Foto: Miljöpartiet.
“Lagen som nu träder i kraft innebär att vi avlastar byggnadsnämnderna och kommer ett steg närmare mer förnyelsebar energi”, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.
De senaste tio åren har det skett en snabb ökning av solenergi och den installerade effekten i världen har ökat nära 50 gånger, men inte i Sverige, enligt regeringen.
– Här använder vi fortfarande väldigt lite solenergi. Den lagen som nu träder i kraft innebär att vi avlastar byggnadsnämnderna och kommer ett steg närmare mer förnyelsebar energi i Sverige, säger Peter Eriksson (MP) i ett pressmeddelande.
Förhoppningen är att förenklingen av regelsystemet för bygglov ska underlätta omställningen till förnybar el och avlasta byggnadsnämnderna och rättsväsendet.
Det var i februari som regeringen i en lagrådsremiss föreslog att man ska få montera solceller och solfångare på en byggnad inom ett detaljplanelagt område, utan bygglov.
I mars förra året lade regeringen även fram propositionen “Fler steg för en effektivare plan- och bygglag”, där man bland annat införde undantag för att på andra byggnader än en- och tvåbostadshus utföra vissa fasadåtgärder och mindre tillbyggnader.
Den nya lagen om solceller och solfångare träder i kraft i dag, 1 augusti, och är aviserad del av budgetpropositionen för 2018.
Teresa Ahola