Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Enighet om inre marknad för energi

Publicerad: 10 Februari 2011, 23:00

Enighet om inre marknad för energi Vid det senaste EU-toppmötet i februari enades medlemsländerna kring kommissionens förslag och vision om en verklig inre marknad för energi 2014. Från den 1 januari 2012 kommer alla medlemsländer att i sina upphandlingar för offentliga byggnader och tjänster kräva att energieffektivitetsstandarder efterlevs…


Källa: Europeiska kommissionen

Enighet om inre marknad för energi

Vid det senaste EU-toppmötet i februari enades medlemsländerna kring kommissionens förslag och vision om en verklig inre marknad för energi 2014.  Från den 1 januari 2012 kommer alla medlemsländer att i sina upphandlingar för offentliga byggnader och tjänster kräva att energieffektivitetsstandarder efterlevs.

Stora investeringar krävs gäller att uppnå de fastställda energi- och klimatmålen, men samtidigt kan 200 miljarder euro sparas genom effektivare energianvändning. Enligt kommissionens beräkningar utgör energisektorn cirka fem procent av EU:s samlade BNP. Endast tre procent av elektriciteten i EU köps och säljs över medlemsländernas gränser.

Genom att den inre marknaden för energi förverkligas beräknar man att den samlade BNP ökar med 0,6-0,8 procent och att fem miljoner arbetstillfällen skapas. När energieffektivitetsmålet på 20 procent minskning nås, beräknas en familj kunna spara cirka 10 000 kronor per år samtidigt som växthusgaserna minskar med 740 miljoner ton. I detta sammanhang är byggnader en mycket viktig faktor: de står för 40 procent av energikonsumtionen i EU.

Från den 1 januari 2012 kommer alla medlemsländer att i sina upphandlingar för offentliga byggnader och tjänster kräva att energieffektivitetsstandarder efterlevs. Varje år spenderar medlemsländer cirka 1500 miljarder euro (6 procent av den gemensamma BNP:n) på upphandlingar, och detta är alltså en stor potential att utnyttja för energieffektivitet. I mars 2011, lanserar kommissionen en handlingsplan för energieffektivitet som ska leda arbetet vidare i transport- och byggnadssektorn.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.