Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Energiklassning

Publicerad: 10 April 2008, 22:00

Nyckelord: Energi, miljö, standard Ny standard för energiklassning av byggnader Byggnader märks från A till E beroende på energiprestandan. SIS, Swedish Standards Institute ska ta fram en standard och energiklassningen kommer att bygga på samma data som EU-direktivet om byggnaders energiprestanda…


Källa: Rikard Silverfur

Ny standard för energiklassning av byggnader

Byggnader ska märkas från A till E beroende på energiprestandan. SIS, Swedish Standards Institute ska ta fram en standard och energiklassningen kommer att bygga på samma data som EU-direktivet om byggnaders energiprestanda.

Systemet bygger på den europeiska standarden SSE 15217 om energiprestanda och målet ar att skapa en nationell tillämpning. Man vill göra det möjligt att koppla samman olika system och man tittar främst på Bygga-bo dialogen. Det finns i dag massor av olika system för märkning av hus som till exempel Green Building eller Minergihus i Schweiz. Rikard Silverfur, projektledare SIS, tror att alla dessa kan dra nytta av en standard för energiprestanda.

Arbetsgruppen som utarbetar ett förslag till standard består av en mängd organisationer som till exempel boverket, energimyndigheten, Svensk fjärrvärme, Lunds tekniska Högskola, Chalmers, JM med flera. De som egentligen saknas är fastighetsägarna som man gärna vill se fler av i projektet. Sedan är det en huvudkommitté med 40 olika organisationer som kommer att ta beslut.

Fastighetsnytt har pratat med Rikard Silverfur

Varför en standard?

– Det finns ju väldigt många olika system när det gäller miljö- och energipåverkan vilket gör det svårt att jämföra, och det talar för att det behövs en standard. En standard har ju automatiskt en lite högre status. Finns det en standard så följer många den och framförallt myndigheter när de ska anpassa sina föreskrifter och dylikt. Det är hela syftet med energiklassningen – att ha ett ursprungssystem sen kan det gärna komma privata system som bygger på den här standarden.

När finns det en standard?

– Arbetet går i två etapper, den första är avklarad där vi utredde behovet, om det fanns ett intresse. Etapp två börjar fjärde juni med ett arbetsmöte där vi fortsätter diskutera de parametrar man enats om. Hur bra är huset byggt, det vill säga hur mycket energi behöver huset för att kunna drivas. Hur mycket energi drar man och vilken typ av energi är det, hur det ska viktas eller om det ska viktas. Planen är att den 15 september ska det skickas ut en remiss. Så i slutet av året hoppas man kunna sammanställa remissvaren och ta ett beslut. Det är en ganska ambitiös tidsplan.

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.