Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

En totalavkastning på 14,1 % för 2015

Publicerad: 17 februari 2016, 14:45

MSCI har uppmätt totalavkastningen till 14,1 procent för svenska fastighetsinvesteringar 2015 enligt IPD Svenskt Fastighetsindex. Värdeförändringen nådde 8,8 procent, den högsta noteringen sedan 2007.


Ämnen i artikeln:

Erik NymanMSCI

Det är sjätte året i rad med positiv utveckling och sedan  2010 har den totala värdeförändringen nått 26 procent. Direktavkastning däremot föll till 4,9 procent, vilket är den lägsta nivån sedan 2007.

Kontorssektorn uppvisade det högsta resultatet med en totalavkastning på  över 16 procent, lägst totalavkastning gavs inom industri 9,7 procent. MSCI noterar att efter en värdeförändring på nära 11 procent i kontorssektorn för 2015 så har direktavkastningen sin lägsta observerade nivå sedan 1991.

-Avkastningen har stigit ytterligare under 2015, drivet av stor efterfrågan på fastighetsinvesteringar och därmed lägre direktavkastningskrav. Låga räntor fortsätter att underlätta för fastighetsmarknaden med ökat kapitaltillflöde, men en stigande osäkerhet gällande global makroekonomi och den höga volatiliteten vi sett på aktiemarknaden den senaste tiden kan skapa en mer utmanande miljö för 2016, kommenterar Erik Nyman, Executive Director, MSCI.

IPD Svenskt Fastighetsindex täcker nästan 600 miljarder kronor i direkta fastighetsvärden.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande MSCI

Ämnen i artikeln:

Erik NymanMSCI

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.