Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

En kombination av kriser

Publicerad: 18 april 2013, 15:58

Bo Lundgren

Det som ställer till med problem i den europeiska ekonomin just nu är inte en kris utan en kombination av flera olika kriser. Och den här kombinerade krisen är inte över utan kommer att kräva åtgärder även i fortsättningen. Det menade Bo Lundgren när han inledningstalade på Business Arena i Malmö på torsdagen.


Det som pågår i Europa just nu är förutom eurokrisen en bankkris, en skuldkris och en reformkris. Det menar före detta skatteministern och riksgäldsdirektören Bo Lundgren. Eurokrisen är av politisk natur och har att göra med hur risker inom systemet har hanterats. Bankkrisen har plågat länder som Storbritannien och Irland, men framförallt Spanien som har en inhemsk variant av ungefär samma typ som den i Sverige på 1990-talet. Skuldkrisen beror på att staterna tvingats gå in och stödja bankerna med pengar och själva hamnat i problem på kuppen. Bo Lundgren har egen erfarenhet av att hantera bankkriser och statliga finanser i dåligt skick.

– Mina insatser på 1990-talet ledde till att Göran Persson fick pengarna och till att jag fick ta skiten, säger Bo Lundgren.

Smink viktigast
Reformkris ser han exempelvis i ett land som Italien, som har en tämligen väl fungerande industri, men som han anser skulle behöva genomföra avregleringar. Dessutom lämnar landets politiska system en hel del i övrigt att önska. Det gäller även vissa tidigare ledare.

– När jag träffade Silvio Berlusconi i internationella sammanhang för ett antal år sedan var hans största intresse att sminka sig inför tevesändningarna.

Spanien har lidit onödigt mycket
Även EU och tongivande länder som Tyskland och Frankrike får kritik av Bo Lundgren. Han menar att både Spanien och Grekland har drabbats onödigt hårt ekonomiskt av inrikespolitiska skäl.

– Eurokrisen gick snett när Grekland blev det stora samtalsämnet. Landet borde ha fått skriva ner sina skulder med 50 procent direkt, men istället försökte politikerna i Europa dölja korten och låtsas att grekiska statspapper inte var så osäkra som de i själva verket var.

Bo Lundgren menar att bankerna som hade lånat ut borde ha fått ta stöten, och att staterna skulle ha gått in i bankerna om de inte hade klarat det.

– Krishantering av det här slaget handlar mer om psykologi än ideologi. Det bästa är alltid att lägga upp korten på bordet.

Han varnar också för skattehöjningar och alltför kraftiga nedskärningar innan ekonomin har hunnit återhämta sig. I Storbritannien kan den politiska ledningen exempelvis ha gått fört hårt fram och därmed ha hindrat en återhämtning menar Bo Lundgren

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.