Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Elnätsavgifterna fortsätter att öka

Publicerad: 22 maj 2017, 10:59

Foto: Dreamstime.

Elnätsavgifterna har i genomsnitt ökat med 7,5 procent sedan 2016. Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten.


Ämnen i artikeln:

Nils Holgersson-undersökningen

Under den senast femårsperioden har elnätsavgifterna ökat med nära 25 procent. Vattenfall Eldistribution har höjt elnätsavgifterna med 11,2 procent sedan 2016. För Ellevio AB och E.ON Elnät är ökningen 9,5 procent respektive är 9,3 procent.

– När stora aktörer Vattenfall, Ellevio och E.ON kraftigt höjer elnätsavgifterna får det konsekvenser för miljontals konsumenter. Höjningarna visar tydligt att trots en skärpning av regelverket för elnätsföretagens intäktsramar så räcker inte detta. I slutänden är det konsumenterna som får stå för notan, säger Jennie Wiederholm, ordförande i Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande.

Elnätsföretagens intäktsramar för 2016-2019 har beslutats av Energimarknadsinspektionen, Ei. Intäktsramarna medger en årlig intäktsökning på cirka två procent för elnätsföretagen i medeltal (exkl. inflation).

– Den låga risken i elnätsföretagens verksamhet, där konsumenten inte har någon valmöjlighet, ska också avspeglas i det reglerade avkastningskravet. Regeringen måste säkerställa att den inte blir för hög. Det är orimligt att höjningen av elnätsavgifterna fortsätter år efter år. Det är inte hållbart, varken för de allmännyttiga bostadsföretagen eller deras hyresgäster, säger Gabriella Castegren, energiexpert på SABO.

Nils Holgerssongruppen består av SABO, Riksbyggen, HSB och Hyresgästföreningen som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

Hela rapporten hittar du här.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.