Söndag05.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Elgarantier

Publicerad: 21 Augusti 2008, 22:00

EU-krav innebär stora kostnader för bostadsföretagen Enligt EU är målet att energiförbrukningen i byggnader ska ner med 20 procent fram till år 2020. Detta innebär stora kostnader när den befintliga bebyggelsen ska energieffektiviseras. – Vi vill veta hur vi får bäst nytta för pengarna och vi behöver elbranschens hjälp, säger Helena Ulfsparre, Miljöchef, Familjebostäder…


Källa: Helena Ulfsparre

EU-krav innebär stora kostnader för bostadsföretagen

Enligt EU är målet att energiförbrukningen i byggnader ska ner med 20 procent fram till år 2020. Detta innebär stora kostnader när den befintliga bebyggelsen ska energieffektiviseras.

– Vi vill veta hur vi får bäst nytta för pengarna och vi behöver elbranschens hjälp, säger Helena Ulfsparre, Miljöchef, Familjebostäder.

Fastighetsnytt talade med Helena Ulfsparre.

Vad behövs göras hos Familjebostäder?

– Vi har ett ombyggnadsbehov och vi har tagit interna beslut om en energistrategi för att matcha målet om 20 procent till 2020. Vi har behov av att driftoptimera ventilationen och få en jämnare temperatur i våra byggnader. Det handlar mycket om styr- och reglerteknik som vi kommer att behöva föra in i vårt bestånd. Vi har 1,5 miljoner kvadratmeter befintlig bestånd, får vi effekt där så är det klart att det sker stora saker med energiförbrukningen.

Helhetsbedömning ett stort problem

– Familjebostäder jobbar gemensamt med de andra bolagen för vi har ju alla samma problemställning. Det som vi i branschen efterfrågar är ett kvalitetssäkrat genomförande vid energibesparingsåtgärder, att vi får någon slags garanti för att vi får den besparing som man utlovar. Alla våra beslut baserar sig på att vi får den här besparingen, att vi får ett minskat energibehov någonstans. Om man går in och gör en åtgärd i ett elsystem så att elbehovet minskar med fem procent, kanske du samtidigt ökar värmebehovet med tio procent, vi måste ha hjälp med den helhetsbedömningen. I dag kan vi inte få det.

Hur ska man gå tillväga?

– Det är en ny fråga för branschen, vi hoppas att elföretagen kan bidra med idéer på hur vi kan lösa detta. Vi vill ju veta var vi ska lägga pengarna för att få bäst nytta. Det går inte att göra allt men vi måste göra det viktigaste.

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.