Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Eastern European Outlook

Publicerad: 6 Oktober 2010, 22:00

Efterfrågan vaknar men BNP-tillväxten blir måttlig Det senaste årets exportledda återhämtning i Östeuropa – som på många håll varit starkare än i Västeuropa – fortsätter. Men den exportorienterade industrikonjunkturen går nu in i en mognare fas till följd av sviktande global tillväxt. Det skriver SEB i en ny utgåva av Eastern European Outlook…


Källa: Pressmeddelande SEB

Efterfrågan vaknar men BNP-tillväxten blir måttlig

Det senaste årets exportledda återhämtning i Östeuropa – som på många håll varit starkare än i Västeuropa – fortsätter. Men den exportorienterade industrikonjunkturen går nu in i en mognare fas till följd av sviktande global tillväxt. Det skriver SEB i en ny utgåva av Eastern European Outlook.

Inhemsk efterfrågan vaknar tack vare återvändande reallönetillväxt, stabiliserande arbetsmarknader samt en gradvis upptining av alltjämt kärva kreditförhållanden; Östeuropa var den region i världen som drabbades hårdast av den globala kreditkrisen, främst på grund av relativt stora utlandslån. Sammantaget fortsätter BNP-tillväxten att öka i en måttlig takt i de flesta östländer 2011-2012.

-Trots ökade globala konjunkturrisker, främst via USA, fortsätter vi att ha en relativt optimistisk grundsyn på Östeuropa. BNP-prognoserna är relativt oförändrade sedan förra EEO-rapporten i våras och ligger alltjämt över konsensus. Östeuropas export framstår generellt som konkurrenskraftig vilket syns i att länderna vinner marknadsandelar. Dessutom är handelsutbytet med USA väldigt litet, säger Mikael Johansson, chef för Östeuropa-analysen på SEB och chefredaktör för Eastern European Outlook.

Tillväxten i de sex länder som EEO-rapporten täcker återgår dock inte till tidigare höga takt – vilken ledde till svåra obalanser – utan når knappt potentiell tillväxt. Rapporten pekar på strukturella tillväxtbromsar som betydande arbetsmarknads- och emigrationsproblem i samtliga baltiska länder samt en låg reformtakt i Ryssland. Dessutom stramas finanspolitiken åt i Polen och Ukraina samt över tiden även i Ryssland. I Baltikum fortsätter Lettland den finanspolitiska åtstramningen.

-Ryssland får hygglig tillväxt med stöd av höga råvarupriser och på kort sikt även av fortsatt expansiv finanspolitik. Konsumtionen har kommit igång i år och blir en allt viktigare drivkraft. Samtidigt borde Ryssland kunna prestera en högre BNP-tillväxt än kring 5 procent. Reformarbetet går trögt och mer skulle behöva göras inom till exempel utbildning, rättsväsende och transportsystem, säger Andreas Johnson, ansvarig för Ryssland- och Ukrainaanalysen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.