Fredag03.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Dyraste kommunerna vinnare

Publicerad: 6 December 2011, 23:00

Dyraste kommunerna vinnare En rapport som Fastighetsbyrån har tagit fram visar att många svenska bostadsägare fått betalt för att bo de senaste fem åren. Rapporten har analyserat bostädernas värdeutveckling jämfört med kostnadsutvecklingen…


Källa: Pressmeddelande Fastighetsbyrån

Dyraste kommunerna vinnare

En rapport som Fastighetsbyrån har tagit fram visar att många svenska bostadsägare fått betalt för att bo de senaste fem åren. Rapporten har analyserat bostädernas värdeutveckling jämfört med kostnadsutvecklingen.

I många fall överstiger prisökningarna alla kostnader för bostaden. Det har varit mer lönsamt att äga en bostadsrätt jämfört med en villa och de som äger bostäder i Sveriges dyraste kommuner är de stora vinnarna.

Rapporten som Fastighetsbyrån beställt av företaget Värderingsdata tittar på nettot om man jämför bostadens värdeutveckling med den ackumulerade bostadskostnaden 2006-2011. Rapporten visar att bostaden kan innebära högre ”intäkter” än utgifter men att det skiljer mycket från kommun till kommun.

Järfälla är mediankommunen för bostadsrätter. I Järfälla har priserna gått upp med 40 procent på 5 år. Från utgångspriset på 941 000 kr innebär det en prisökning på 376 000 kr. Under samma period har alla boendekostnaderna uppgått till 335 752 kr. Prisökningen har alltså varit högre än de sammanlagda boendekostnaderna och nettot blir 40 125 kr på fem år. Det kan också ses som en boendeintäkt på 669 kr i månaden.

På villasidan är Skurup mediankommunen. Där blir nettot – 181 321 kr på fem år eller – 3022 kronor i månaden. Det har alltså generellt sett varit mer lönsamt att äga en bostadsrätt jämför med en villa. Bland Sveriges 21 residensstäder så har 13 haft ett positivt netto på bostadsrätter under de senaste fem åren. På villasidan har däremot 7 av de 21 residensstäderna haft ett positivt netto.

– Det kan låta lite provocerande att prata om en boendeintäkt. Men om man köpte en bostad för fem år sedan och säljer idag så har prisökningen i många fall varit större än de sammanlagda kostnaderna för boendet. Man kan alltså säga att man fått betalt för att bo. Men i realiteten tar de flesta aldrig ut den vinsten utan lägger in den i nästa ägda boende, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån

– Och det är viktigt att inte utgå ifrån att vi kommer att ha samma prisutveckling framöver. Vi har redan sett en avmattning på marknaden och inget talar för stora prisökningar framöver, säger Lars-Erik Nykvist.

Bland Sveriges residensstäder/kommuner är Gotland den stora vinnaren när det gäller bostadsrätter med ett netto på + 396 347 kr på fem år. Härnösand ligger i botten med ett netto på – 174 055 kr. På villasidan ligger Stockholm bäst till med ett netto på + 439 368. I botten när det gäller villor ligger Kalmar med – 275 835.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.