Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Dyrast i Tanum, billigast i Luleå

Publicerad: 12 oktober 2016, 06:30

Priserna för el, värme, avfall och vatten har höjts med fyra procent det senaste året och skillnaderna mellan kommunerna fortsätter att öka. Skillnaden mellan billigaste och dyraste kommunen är 78 procent.


Ämnen i artikeln:

Nils Holgersson-undersökningen

Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten, som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

För en vanlig trerumslägenhet i Tanum motsvarar kostnaden 2 410 kronor per månad, medan kostnaden i landets billigaste kommun Luleå är 1 354 kronor.  Under de 21 år som Nils Holgersson-rapporten genomförts har avgifter och taxor stigit tre gånger så mycket som konsumentprisindex. I år är den genomsnittliga avgiftshöjningen fyra procent. Ökningen beror till största delen på kraftigt ökat elpris.

Att skillnaderna mellan kommunernas taxor totalt sett är så stora kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i tättbebyggda kommuner.
– Det är ändå att betrakta som orimligt att prisskillnaden är upp till 12 670 kronor per år beroende på vilken kommun lägenheten ligger i. Det är en skillnad som vi dessutom kan se blir allt större, säger Roland Jonsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

– Ska man lyfta fram något positivt ur rapporten ser vi en generell inbromsning i prisutvecklingen för fjärrvärme, säger Roland Jonsson.
Kommuner med högst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet
Tanum 2 410 kr
Munkedal 2 282 kr
Nordanstig 2 236 kr
Härjedalen 2 230 kr
Tjörn 2 228 kr

Kommuner med lägst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet
Luleå 1 354 kr
Borlänge 1 416 kr
Boden 1 442 kr
Piteå 1 447 kr
Oxelösund 1 459 kr

Rapporten “Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Ges ut av Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO.

Redaktionen

Källa: SABO

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News