Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Dom: beslut om Nobel Center är lagligt

Publicerad: 27 juni 2017, 11:20

Nobel Center. Illustration: David Chipperfield Architects.

Beslutet att exploatera mark på Blaiseholmen i Stockholm för bygget av nya Nobel Center stred inte mot lagen. Det konstaterar Kammarrätten i Stockholm i en dom.


Ämnen i artikeln:

Nobel centerStockholm

Det var i april förra året som kommunfullmäktige i Stockholm beslutade att ge exploateringsnämnden rätt att exploatera tomten på Blaiseholmen för det omdebatterade bygget. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten, som gjorde en så kallad laglighetsprövning (prövade om beslutet strider mot lagen).

Förvaltningsrätten konstaterade att det inte fanns skäl att upphäva beslutet.

I nästa steg överklagade 13 personer förvaltningsrättens dom till Kammarrätten. Man ansåg bland annat att fullmäktige hade överskridit sin befogenhet, att beslutet innebär ett otillåtet gynnande av Nobelhuset AB och att det förekommit jäv under handläggningen av ärenden.

Eftersom det är fråga om laglighetsprövning har kammarrätten inte gjort någon lämplighetsbedömning, men konstaterar att klagandena inte visat att det finns grund för att upphäva kommunfullmäktiges beslut om exploatering, varför överklagandena avslås.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Nobel centerStockholm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.