Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag17.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Diskrimineringsombudsmannen

Publicerad: 1 Augusti 2010, 22:00

Diskriminering vanligare på hyresmarknaden än på bostadsrättsmarknaden En studie om diskriminering på bostadsmarknaden överlämnas i dag av Diskrimineringsombudsmannen (DO) till regeringen. Enligt studien är bostadsdiskriminering vanligare på hyresmarknaden än på bostadsrättsmarknaden och drabbar i störst utsträckning personer med utländsk bakgrund…


Källa: Pressmeddelande Diskrimineringsombudsmannen

Diskriminering vanligare på hyresmarknaden än på bostadsrättsmarknaden

En studie om diskriminering på bostadsmarknaden överlämnas i dag av Diskrimineringsombudsmannen (DO) till regeringen. Enligt studien är bostadsdiskriminering vanligare på hyresmarknaden än på bostadsrättsmarknaden och drabbar i störst utsträckning personer med utländsk bakgrund.

– Att ha en bostad är ett grundläggande behov och en mänsklig rättighet. Det är också en förutsättning för att kunna delta i samhällslivet på lika villkor; att få arbete, utbildning och social trygghet. Därför är bostadsdiskriminering ett allvarligt samhällsproblem, säger Paul Lappalainen, chef för DO:s främjandeenhet.

Studien bygger på så kallad praktikprövning och omfattar diskrimineringsgrunderna kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning och sexuell läggning.

Hyresmarknaden undersöktes genom närmare 400 telefonsamtal till 150 hyresvärdar på 90 olika orter. Bostadsrättsmarknaden undersöktes genom sammanlagt 44 besök på lägenhetsvisningar i Stockholm, Helsingborg och Lund.

Praktikprövning innebär att man låter flera personer med till exempel olika etnisk tillhörighet intressera sig för samma vara, tjänst eller annons för att se om de får olika besked eller bemötande.

– Metoden visar diskriminering klart och tydligt, det blir svårt att förneka förekomsten. Nu kommer vi att analysera resultatet i den här studien tillsammans med annan fördjupad kunskap, för att se hur vi ska gå vidare.

Resultaten i korthet:

• Diskriminering uppkom i större utsträckning på hyresmarknaden än på bostadsrättsmarknaden.

• Diskriminering förekom både i stora städer, mellanstora städer och mindre orter.

• Diskriminering påverkade grunden etnisk tillhörighet i större utsträckning än de andra diskrimineringsgrunderna.

• Diskriminering i mer indirekt bemärkelse avspeglades i båda studierna och för samtliga diskrimineringsgrunder men var mer påtagligt riktad mot personer med utländsk bakgrund i uthyrningsstudien och mot finska romer och muslimer i mäklarstudien.

• Bristande tillgänglighet gjorde att personer med funktionsnedsättning i praktiken utestängdes från vissa bostäder och områden.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.