Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Detaljplanen för Karlastaden antagen

Publicerad: 16 juni 2017, 12:14

Karlastaden : Serneke

Kommunfullmäktige i Göteborg antog på torsdagen detaljplanen för Karlastaden med Karlatornet och initiativtagaren till projektet ser det som en stor lättnad.


Ämnen i artikeln:

Robert Dicksons stiftelseKarlatornetKarlastadenFastighetsmarknaden i VästsverigeSerneke

Kommunfullmäktige i Göteborg antog på torsdagen detaljplanen för Karlastaden med Karlatornet och initiativtagaren till projektet ser det som en stor lättnad.

– Vi är många som arbetat hårt för att ta projektet så här långt, säger Ola Serneke, vd för Serneke Group, som presenterade sin vision för första gången år 2007.

Den nya stadsdelen består av åtta kvarter som ska bestå av omkring 2 000 lägenheter. Robert Dicksons stiftelse äger byggrätter i Karlastaden och ska bygga omkring 300 hyreslägenheter.

– Vi är väldigt glada att få vara en del av satsningen, vi kommer att erbjuda våra blivande hyresgäster lägenheter för rimliga hyror, säger vd Mikael Jansson.

Det kommer även att finnas hotell, restauranger, kontor, butiker, skolor, förskolor och en vårdcentral i området.

Första byggprojektet blir Karlatornet som med sina 72 våningar och 240 meter blir Nordens högsta byggnad, med 590 lägenheter. Över 14 000 personer har redan anmält sitt intresse för att köpa en bostad i tornet, som även kommer att rymma ett hotell med en skybar och utsiktsplats som är öppen för allmänheten.

Projektbolaget ägs av Serneke och riskkapitalbolaget NREP och beräknad omsättning för projektet är cirka 10 miljarder kronor. Bygget kommer att pågå under 6–7 år och detaljplanen kan vinna laga kraft efter en överklagandeperiod på tre veckor. En bygglovsprocess för Karlatornet kommer att pågå under tredje kvartalet med sikte på en byggstart under hösten 2017.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.