Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Detaljhandeln ångar på

Publicerad: 28 november 2010, 23:00

Detaljhandeln ångar på
Försäljningsvolymen ökade med 5,1 procent i oktober jämfört med samma månad förra året. Dagligvaruhandeln ökade med 1,2 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 8,3 procent…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån

Detaljhandeln ångar på

Försäljningsvolymen ökade med 5,1 procent i oktober jämfört med samma månad förra året. Dagligvaruhandeln ökade med 1,2 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 8,3 procent.

Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 2,2 procent mellan oktober 2009 och oktober 2010. Dagligvaruhandeln ökade med 1,0 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 3,2 procent.

Detaljhandelns försäljningsvolym ökade med 0,8 procent mellan september och oktober i år. Under den senaste tremånadersperioden (augusti-oktober) ökade försäljningsvolymen med 1,5 procent, jämfört med närmast föregående tremånadersperiod (maj-juli). Båda dessa uppgifter är kalenderkorrigerade och säsongrensade.

HUI kommenterar:Försäljningsökningen i oktober var något försiktig, mätt i löpande priser, men ändå kraftig med bakgrund av att omsättningen jämförs med fjolårets starka oktoberförsäljning. Skohandeln och sport- och fritidshandeln imponerar med en försäljningstillväxt på 8,6 procent vardera, trots ökningar under fjolårets oktobermånad på hela 19 procent.

En ytterligare förklaring till den till synes försiktiga försäljningsutvecklingen är en relativt kraftig kalendereffekt till följd av att årets oktobermånad hade en söndag mer och en torsdag mindre. En viktig handelsdag (torsdagen) byttes alltså ut mot en mindre viktig (söndagen). Detta blir påtagligt för exempelvis dagligvaruhandeln som i löpande priser visar upp en svag utveckling men efter genomförd kalenderkorrigering uppvisar en relativt bra försäljningsutveckling.

HUI har tidigare flaggat för svagare ökningstakter under årets sista kvartal till följd av ett mycket starkt avslutningskvartal 2009. Detaljhandelns ökningstakt i oktober vittnar dock om att hushållens ekonomi är god och dessutom om att årets höjdpunkt, julhandeln, kan slå rekord i år igen. HUI:s prognos är en försäljningsökning med 3 procent i december.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.