Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Det ser lovande ut för fastighetsbolagen

Publicerad: 12 januari 2015, 15:24

Tomas Pousette

Huvudscenariot är att 2015 också blir ett bra år för fastighetsmarknaden även om förra årets börsuppgång blir svår att slå.


Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Förra året blev mycket starkt för fastighetsmarknaden. Stockholmsbörsens fastighetsindex steg med 39 procent och överglänste klart börsens totala uppgång på 16 procent. Ett stort antal fastighetsbolag noterades på börsen och transaktionerna på fastighetsmarknaden nådde rekordnivåer. Huvudscenariot är att 2015 också blir ett bra år för fastighetsmarknaden även om förra årets börsuppgång blir svår att slå.

Tungviktarna bland svenska prognosmakare, Konjunkturinstitutet (KI) och Riksbanken, är tämligen eniga om utvecklingen av de faktorer som mest påverkar fastighetsbolagen. Båda räknar med en bra fart i svensk ekonomi i år. KI bedömer att BNP ökar med 2,3 procent medan Riksbanken tror på en ökning med 2,6 procent. Tillväxten i svensk ekonomi skulle därmed accelerera jämfört med förra året. Hushållens konsumtion, som är avgörande för handeln, väntas av både KI och Riksbanken öka med drygt 2,5 procent i år, vilket är lite mer än ökningen under förra året.

Sysselsättningen bedöms av KI och Riksbanken i år öka med 1,2 respektive 1,4 procent. Det är visserligen något långsammare än förra året men ändå en bra fart. Antalet sysselsatta skulle då öka med cirka 60 000 personer, något som talar för ökad efterfrågan på kontor och andra lokaler.

Både KI och Riksbanken räknar med att räntorna fortsätter att vara mycket låga. Reporäntan bedöms ligga kvar på noll vid årets slut medan de långa räntorna väntas stiga något. KI räknar med att den tioåriga statsobligationsräntan går upp med cirka 0,6 procentenheter i år och även Riksbanken räknar med högre långräntor. Uppgången i långräntorna sker dock från en mycket låg nivå och är inget stort hot. Sammantaget ser finansieringen ut att vara mycket fördelaktig för fastighetsbolagen även i år.

Trots att både KI och Riksbanken kom med sina prognoser i mitten av december verkar man inte fullt ut ha fångat upp raset i oljepriset. KI räknar med ett genomsnittligt oljepris, Brent, på 70,5 dollar per fat under 2015 och Riksbanken tror på 74,2 dollar per fat. Med tanke på att det nuvarande oljepriset är cirka 50 dollar per fat, så verkar prognoserna vara i högsta laget. Stimulansen för svensk ekonomi från det låga oljepriset kan således bli större än vad som antagits i prognoserna.

Huvudscenariot för svensk ekonomi och för fastighetsbolagen under 2015 ser således mycket bra ut från konjunktursynpunkt. Ändå är det lätt att lista en lång rad globala ekonomiska och politiska risker samt en ovanligt stor inhemsk politisk osäkerhet. Vi får verkligen hoppas att prognoserna från Konjunkturinstitutet och Riksbanken är träffsäkra.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.