Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Det kramvänliga hotellet

Publicerad: 23 mars 2015, 14:56

Som pricken över i byggs hotellet Quality Hotel Barents mitt på riksgränsen.


Ämnen i artikeln:

ConcentFastighetsmarknaden i norra SverigeHaparandaBarents Center

Nu är byggandet av Barents Center i Haparanda i full gång. Barents Center blir det största handelscentrat norr om Stockholm och Helsingfors. Det är dessutom ett unikt projekt där två städer och två länder möts. Som pricken över i byggs hotellet Quality Hotel Barents mitt på riksgränsen.

I juni 2005 riktades blickarna upp mot Haparanda. Då kom nämligen beskedet från Ikea att de bestämt sig för att etablera sitt nordligaste varuhus i det lilla samhället Haparanda, som ligger längst in i Bottenviken strax intill gränsen mot Finland och tvillingstaden Torneå. Staden har bara 10 000 invånare, men inom tretton mils radie bor 470 000 människor och inom 50 mils radie finns en miljon invånare i fyra länder; Sverige, Finland, Norge och Ryssland.

– Byggandet av Barents Center kommer att innebära att Haparanda kommer attrahera än fler besökare och att destinationen HaparandaTornio blir än starkare, säger projektledaren David Lehto på Concent AB.

Under lång tid har Haparanda och Torneå haft ett nära samarbete. Bland annat har de samarbetat för att förbättra infrastrukturen med bättre gator och gång- och cykelvägar mellan städerna, de har gemensamt värmeverk och man samverkar om ambulansen. En milstolpe var köpcentrat Rajalla På gränsen som invigdes 2008 och städerna har också en gemensam golfbana som sträcker sig över gränsen. Successivt har städerna varit på väg att växa ihop över gränsen. Byggandet av Barents Center kommer nu innebära att Haparanda och Torneå får en gemensam stadskärna.

– Barents Center byggnationen är den sista pusselbiten för att bygga ihop städerna och länderna fysiskt och det blir ännu tydligare att man är en stad, säger David Lehto.

Byggandet av Barents Center är det hetaste projektet i Norrland just nu. Detta enligt organisationen Sverige Bygger som har sammanställt en lista på de byggprojekt som flest personer i branschen tycker är intressant att bevaka. Det är inte konstigt att projektet följs av stort intresse. Det är det största handelsprojektet hittills i norra Sverige och ett viktigt steg framåt för Haparandas utveckling i Barentsregionen.

Barents Center kommer att bestå av närmare 70 butiker, caféer och restauranter. Europas modernaste gymnasieskola, en biograf och en stor multiarena ska byggas på området. Tanken är att olika aktiviteter ska samsas och överlappa varandra över hela dygnet och utformningen är gjord för att skapa synergier och samutnyttjande av ytorna. Dessutom byggs ett högt hotell mitt på riksgränsen.

– I och med Barents Center blir projektet att bygga ihop Haparanda och Torneå fullbordat och hotellet blir pricken över i, säger Göran Wigren, planeringschef på Haparanda kommun.

Hotellet kommer att bli en 80 meter hög byggnad med fler än 200 rum, konferensrum och restaurang. De tre översta våningarna kommer att innehålla en stor spaanläggning. Med sina 20 våningar blir hotellet Haparandas högsta byggnad. Hotellet kommer att bli ett landmärke och ett blickfång som är tänkt att attrahera besökare till staden.

– Hotellet kommer att komplettera det utbud som redan finns. Det finns hotell även idag i både Haparanda och Torneå, men vi tror att besöksorter bör ha flera hotell och flera aktiviteter att välja mellan, säger Göran Wigren.

Det mest unika med hotellet är att det inte kommer att ligga vid gränsen – det kommer att ligga på gränsen! Hotellets ingång kommer att ligga på den svenska sidan, men en del av huskroppen ligger på den finska sidan.

Hotellet kommer att ha en design där två olika nyanser möts och kramar om varandra. Hotellbyggnaden är ritad av arkitektbyrån Wester+Elsner. När de ritade hotellet kom inspirationen från den nära relationen som finns mellan Haparanda och Torneå. Två länder, två städer, men ett och samma hjärta.

– Hotellets fysiska placering är symboliskt viktig då byggnationen består av en design som symboliserar en kram mellan länderna, mitt på landgränsen, säger David Lehto.

Den preliminära tidsplanen visar på en invigning under 2017, medan resten av Barents Center beräknas vara klar under hösten 2016. Men till skillnad från övriga Barents Center är det två länder som är inblandade när det gäller hotellbygget och det krävs bygglov och detaljplaner såväl i Sverige som i Finland.
Carola Lindström

Faktaruta Quality Hotel Barents

- Ingår i hotellkedjan Nordic Choice Hotels
- Drygt 80 meter högt
- 208 rum fördelade på 20 våningar
- Byggs av RKL Lehto på uppdrag av projektägaren Concent AB med finansiering av Avalanche Capital

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.