Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Det är inget fel på fastighetsvärderingar!

Publicerad: 16 Maj 2010, 22:00

Replik: Det är inget fel på fastighetsvärderingar! I professor Hans Linds krönika i förra numret av Fastighetsnytt (2/2010) redovisas ett antal förslag om utvecklande av såväl fastighetsvärdering som värderingsutlåtanden. Krönikan levererar även ett antal dåligt maskerade insinuationer om svensk fastighetsvärderarkår och om fastighetsbolag. Flertalet rätt så förolämpande. Karin Zakariasson Av ASPECT aukt fastighetsvärderare Newsec Advice AB P-O Skoog Av ASPECT aukt fastighetsvärderare Forum Fastighetsekonomi AB


Replik:

Det är inget fel på fastighetsvärderingar!

I professor Hans Linds krönika i förra numret av Fastighetsnytt (2/2010) redovisas ett antal förslag om utvecklande av såväl fastighetsvärdering som värderingsutlåtanden. Krönikan levererar även ett antal dåligt maskerade insinuationer om svensk fastighetsvärderarkår och om fastighetsbolag. Flertalet rätt så förolämpande.

Det är en enkel uppgift att ha synpunkter i allmänhet om fastighetsvärderingar och dess utlåtanden. Det finns många värderingspoliser som vet precis hur allt ska vara. Det blir extra enkelt när man inte är insatt i den verklighet värderarna jobbar i. Men om man gör det enkelt för sig kan det även leda till att det blir genant. Hans Lind efterfrågar/begär av värderarkåren att framställa en form av värdeutlåtanden som egentligen redan finns. I varje fall när det gäller redovisning av jämförelseköp samt beskrivninger av fastighets- och hyresmarknadernas rörelser i allmänhet. Detta är inget nytt precis. Att utgå från vad som sker på marknaden är själva basen. Så har vi alltid gjort och så hade vi tänkt att göra även i fortsättningen. Den explicita kopplingen finns alltid där. Ta gärna kontakt med ett värderingsföretag och kontrollera detta!

Det som i så fall är lite nytt, och som enligt Lind en ”seriös aktör” skulle begära av en fastighetsvärdering, är hur priset på fastigheten kan komma att utvecklas i framtiden. Prognosen skulle redovisas i form av ett konstaterande av var värdet befinner sig i förhållande till historiska värdenivåer, den allmänna ekonomiska utvecklingen etcetera. Analysen, är det meningen, ska sedan alltså efterföljas med antaganden om den aktuella fastighetens framtida värdeutveckling. Ytterst intressanta men mycket komplexa antaganden således.

Detta borde, enligt Hans Lind, självklart inrymmas i ett utlåtande liksom vem som ska utföra prognosen. Just det, fastighetsvärderaren förstås – inte oväntat. Sannolikt måste Lind mena att det måste vara värderaren som också tar ansvaret för framtidsprognosen. Vad händer då om antagen framtidsanalys inte infrias? Läggs hela ansvaret och eventuella konsekvenser på värderaren? Finns det verkligen några försäkringsbolag som ställer upp på detta?

Men vem har då mage att säga emot Hans Linds ”rimliga” krav? Risken är att man blir betraktad som ”oseriös” om man inte håller med? Men ett normalt ”Lind-utlåtande” börjar nu ta formen av en tämligen tjock bok. Det ska uppenbarligen heller inte vara någon skillnad i omfattning om det rör sig om ett enstaka värdeutlåtande eller en portföljvärdering.

Linds krav på en ”seriös värdering” är alltså både detaljrik och mycket omfattande. Tyvärr ser inte verkligheten riktigt ut så för oss fastighetsvärderare. Vi får nämligen aldrig den mängden tid till förfogande som detta skulle kräva. Ingen har heller frågat om vad fastighetens värde är i framtiden.

Det är bra om den akademiska världen ifrågasätter och kommer med nya infallsvinklar med mer. Det är deras jobb. Men Lind framställer i krönikan samtidigt värderarna som en tämligen oseriös yrkeskår som slugt gärna bemöter sina uppdragsgivares intressen om att få ”rätt” siffra. Insinuationer som dessa är både förolämpande och kränkande. Vad vill Lind med detta? Är Linds krönika bara ytterligare ett bidrag till hans tidigare antaganden om att behovet av värderingar kommer att upphöra?

Värderarna är självklart seriösa och vi gör ett fullgott och opartiskt arbete redan idag. Tillvägagångssätt och produkt kan alltid förbättras och vi är hela tiden inne i den processen. Värderarsektionen inom Aspect har tillsammans med Svenska Bankföreningen tagit fram riktlinjer för hur ett värderingsutlåtande bör se ut om det ska användas i finansiellt syfte av de svenska bankerna. Det gör det enklare för beställare av värderingar att veta vad som krävs av ett värderingsutlåtande som skall användas i finansiellt syfte.

Svenska fastighetsvärderare brukar lyftas fram som goda exempel i internationella sammanhang. Vi lever dock under kommersiella villkor och som det just nu ser ut så kan vi inte uppfylla Linds ”rimliga” önskelista utifrån de ekonomiska budgetar ett värderingsuppdrag hamnar inom. Väg även in detta när fastighetsvärderarna ska bedömas.

Karin Zakariasson

Av ASPECT aukt fastighetsvärderare

Newsec Advice AB

P-O Skoog

Av ASPECT aukt fastighetsvärderare

Forum Fastighetsekonomi AB

Läs Hans Linds krönika här!

Karin Zakariasson & P-O Skoog

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.