Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Den estetiska dimensionen viktig för de anställda

Publicerad: 20 September 2010, 22:00

Den estetiska dimensionen viktig för de anställda Enligt en ny avhandling från KTH-forskaren Christina Bodin Danielsson så är den estetiska dimensionen av ett kontor viktigare för organisation och medarbetare än vad man tidigare trott…


Källa: Pressmeddelande KTH

Den estetiska dimensionen viktig för de anställda

Enligt en ny avhandling från KTH-forskaren Christina Bodin Danielsson så är den estetiska dimensionen av ett kontor viktigare för organisation och medarbetare än vad man tidigare trott.

– Min forskning visar att ett välgrundat designbeslut där både val av kontorstyp och estetik vägs samman bör tillmätas större vikt än det görs idag. Kontorets design är ett strategiskt verktyg för att uppnå framgång för företag och organisationer. Detta på grund av dess påverkan på anställdas hälsa och arbetstillfredsställelse liksom bilden av det egna företaget och arbetsgemenskapen inom företaget, säger Christina Bodin Danielsson.

Med det menar hon att den estetiska dimensionen av kontorets arkitektur är underskattad i relation till dess funktionalitet när ett kontor designas. Forskningsresultaten visar nämligen att det är den estetiska upplevelsen som dominerar den anställdes upplevelse av den egna arbetsplatsen och organisationen.

– Ju högre estetisk kvalité medarbetarna upplever, desto mer positiva är de till arbetsgemenskap, det egna företaget men även till kontorets funktionalitet, säger Christina Bodin Danielsson.

Förutom dessa välgörande effekter av ett vackert och trivsamt kontor på de anställda och organisationen som helhet, så visar forskningsresultaten på att de anställda som trivs med sitt kontor har en mer positiv bild av sitt arbete och den egna organisationen som helhet. De tenderar också i lägre grad att irritera sig på saker som inte fungerar på arbetsplatsen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.