Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag13.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

”Demografin Europas stora utmaning”

Publicerad: 17 februari 2015, 19:48

Göran Persson inledningstalar under Business Arena Umeå. Fotograf: Malin Grönborg.

När Göran Persson inledningstalade på Business Arena Umeå på tisdagen beskrev han hur plantorna från 1950-talets kalhyggen har vuxit upp och är färdiga för slutavverkning.


Ämnen i artikeln:

Business ArenaGöran PerssonUmeå

När Göran Persson inledningstalade på Business Arena Umeå på tisdagen beskrev han hur plantorna från 1950-talets kalhyggen har vuxit upp och är färdiga för slutavverkning. Återväxt var tema även för en betraktelse över demografins stora betydelse för tillväxten.

– En avgörande men ofta förbisedd anledning till att Sverige har klarat sig bättre än många jämförbara länder är att befolkningen växer. Det här är ett perspektiv som saknas i den europeiska debatten. Demografin är Europas stora helvete och utmaning, säger Göran Persson.

Världsdelens starkaste ekonomi idag, Tyskland, har betydande problem framför sig. Landet har en åldrande och minskande befolkning.

– Om 20 år kommer Storbritannien att ha fler invånare. Det kommer att få konsekvenser.

Sverige har fört en klok politik på det här området, menar Göran Persson, exempelvis genom en barnomsorg som har gjort det möjligt att föda barn och ändå göra karriär.

– Det är bra med infrastruktur, men jag ger politikerna rådet att investera i familjer och barnafödande. Det är inte 60-åringen som driver tillväxt, utan 6-åringen som behöver nya kläder och som gör att familjen behöver större lägenhet och ny bil.

Den svenska skogsnäringen står inför utmaningar som minskad pappersanvändning, stort utbud och ett lågt pris på olja. På lång sikt är Göran Persson likafullt optimist och han råder den som har kapital att investera i skog.

– En skogsfastighet har en naturlig tillväxt över åren, man skulle kunna tala om att den ger en ”biologisk ränta”.

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.