Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Delningsekonomin på frammarsch

Publicerad: 16 november 2016, 15:30

Foto: Dreamstime.

Begreppet ägande får en ny innebörd i delningsekonomis kölvatten där vi samsas om att konsumera samma vara via olika upplägg. Pigga entreprenörer och flexiblare konsumenter har skapat rum för den nya tidens ekonomi. Från politiskt håll brottas man med skattefrågor och hur dessa nya verksamheter ska regleras.


Ämnen i artikeln:

Stefan Fölster

Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 5, 2016. I numret fokuserar vi på digitaliseringens påverkan på fastighetsbranschen.

Begreppet ägande får en ny innebörd i delningsekonomis kölvatten där vi samsas om att konsumera samma vara via olika upplägg. Pigga entreprenörer och flexiblare konsumenter har skapat rum för den nya tidens ekonomi. Från politiskt håll brottas man med skattefrågor och hur dessa nya verksamheter ska regleras.

Inte någon har väl undgått att lägga märke till företagen Uber och Airbnb. Att efterfrågan finns råder inga tvivel om då företagen kan kalla sig världens största inom respektive fält. Häri ligger också dilemmat, vilket fält det handlar om. En uthyrning via Airbnb är en andrahandsupplåtelse men i ett fall i Hyresnämnden nekades en person att hyra ut för att det liknade för mycket av hotellverksamhet. Vad Uber kallade samåkningstjänst, Uberpop, har skrotats i flera länder då det ses som en taxiverksamhet. Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, ser positivt på den nya tidens företag men tycker att de borde varit mer förutseende.

Stefan Fölster. Foto: Svenskt Näringsliv.

Stefan Fölster. Foto: Svenskt Näringsliv.

– Oavsett vad man tycker så är de fantastiska entreprenörer. Men om man ska vara kritisk tycker jag att Uber borde jobbat mer aktivt för att underlätta skatteinbetalning. En del av skulden ligger också på skatteverket, att vara mer öppen. Det bästa hade varit om skatteverket och Uber tillsammans hittat en IT-lösning som underlättat.

“Fungerar som ett dragspel”
Att dela på resurserna är ju givetvis effektivt, och miljövänligt.  Om vi fokuserar lite extra på tjänsten som uppfanns av Brian Chesky, Joe Gebbia och Nathan Blecharczyk. De hyrde ut sovplatser i sitt vardagsrum i San Francisco och utifrån det utvecklades den digitala plattformen Airbnb. Det kan lätt uppstå en skev marknad om det finns oreglerade element. Men Stefan Fölster pekar exempelvis på bostadsmarknaden där vi har en stor brist och politiken har svårt att rucka på de fundamentala problemen, här kan Airbnb hjälpa till. Arbetare inom tidsbegränsade projekt som behöver bostad kortare perioder kan ha stor nytta av detta. Å andra sidan är det en konkurrerande marknad för exempelvis hotellindustrin.

– Vissa branscher ser det som konkurrens, jag tror att vi redan kan se vissa neddragningar i hotellbranschen på vissa håll. Men det finns också studier som pekar på att det inte behöver bli så. Exempelvis kan lite mindre städer får möjlighet att attrahera lite större evenemang och konferenser tack vare Airbnb, då vanliga hotell inte räcker till. Då fungerar Airbnb som ett dragspel som gör att man klarar större saker. Så det blir ett komplement till branschen, säger Stefan Fölster.

Foto: Dreamstime.

Foto: Dreamstime.

Att låna ut sin lägenhet passar inte alla, men det är lätt att förstå lockelsen med att på ett enkelt sätt dryga ut hushållskassan. För de som nyttjar tjänsten öppnar sig ju också möjligheten att bo på platser som annars inte varit tillgängliga. Det märks inte minst när Airbnb lät kunderna lista var de helst skulle vilja hyra. Trädkoja, igloo, fyr och grotta var några av topparna. I dag har Airbnb 2 miljoner lägenheter i över 190 länder att erbjuda. En aspekt som Stefan Fölster arbetat med är att hushållskonsumtion och produktion inom delningsekonomin normalt inte räknas in i BNP.

– Vi kan underskatta tillväxten helt enkelt. BNP per capita är väldigt lågt i hela västvärlden samtidigt som delningsekonomin växer. Tjänster som Airbnb räknas inte in i näringsaktiviteten, säger Stefan Fölster.

Hur ska man då arbeta från regeringshåll med dessa fenomen? Inte minst musikbranschen har ju visat att det nya sättet att dela kan vara svårt att stoppa, och man kanske ska undvika strid.

– Det går förmodligen rent tekniskt att olagligförklara ganska mycket. Men det finns stora konsumentvärden att värna om. Jag tycker att staten och regeringen borde arbeta för att göra det enklare för ett bra utfall. Några partier har ju redan föreslagit att det ska finnas en app eller liknande för att det ska bli enklare att rapportera in. Och det vore bättre om det fanns en schablonskatt, det tror jag är vägen framåt, säger Stefan Fölster.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Stefan Fölster

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.