Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

”Debattklimatet blir betydligt lugnare”

Publicerad: 22 Maj 2013, 12:08

Tomas Pousette tycker att kombinationen inte var överraskande och tror att det blir ett lugnare klimat inom direktionen framöver.


Ämnen i artikeln:

RiksbankenTomas Pousette

Nya vice riksbankschefer blir Martin Flodén och Cecilia Skingsley. Cecilia Skingsley lämnar därmed posten som chefekonom på Swedbank. Tomas Pousette, Pousette Ekonomianalys AB och före detta chefekonom på SBAB, tycker att kombinationen inte var överraskande och tror att det blir ett lugnare klimat inom direktionen framöver.

Riksbanksfullmäktige har utsett Martin Flodén och Cecilia Skingsley till nya direktionsledamöter i Riksbanken. De efterträder Lars E.O. Svensson och Barbro Wickman-Parak vars mandatperioder löpte ut den 20 maj. Tomas Pousette, ser utnämningarna som lovande.
📷     – En akademiskt förankrad med bra meriter och en som företräder den empiriska sidan med erfarenhet från finansmarknad. Det var inte en överraskande kombination av personer. Cecilia har ju också en journalistisk bakgrund vilket inte är en nackdel när man ska förmedla Riksbankens budskap i olika sammanhang, säger Tomas Pousette.

Utnämningarna innebär också en föryngring, något som Tomas Pousette anser vara positivt då det har funnits en tendens att välja folk som är i slutet av sin yrkesaktiva karriär. En intressant fråga blir om arbetsklimatet kommer att förändras där Lars E.O. Svensson gått hårt fram under de senaste åren.
– Jag tror att det fortfarande kommer att finnas meningsskiljaktigheter men att debattklimatet blir betydligt lugnare efter det att lars E.O. Svensson har avgått. Det är naturligt att ha skilda åsikter men det verkar ha varit en lite väl tuff stämning i direktionen de senaste åren men det tror jag blir annorlunda nu, säger Tomas Pousette.

Martin Flodén är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Hans forskning har fokuserat på makroekonomiska frågeställningar. Flodén har tidigare varit ledamot i Ekonomiska rådet, Finanspolitiska rådet och SNS Konjunkturråd.

Cecilia Skingsley är i dag chefekonom på Swedbank. Hon har vidare erfarenhet av finansiell krishantering bland annat som analyschef på Swedbank under den internationella bankkrisen 2007-2009. Skingsley har en filosofie kandidatexamen i nationalekonomi och är diplomerad finansanalytiker.

Martin Flodén och Cecilia Skingsley har utsetts för mandatperioder om 5 år respektive 6 år. De tillträder sina tjänster omedelbart och kommer därmed att delta på det penningpolitiska mötet den 2 juli.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

RiksbankenTomas Pousette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.