Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Debatt: “Varför bygger inte fler med miljön i åtanke?”

Publicerad: 1 oktober 2019, 02:01

Neurodesignern Isabelle Sjövall, Robin Berkhuizen, vd på Emrahus och psykologen Bo Hejlskov Elvén slår ett slag för passivhus.


Arkitekter över hela världen har gått ihop i initiativet Architects Declare, för att gemensamt kunna jobba för mer hållbarhetstänk inom branschen. Vi är inga arkitekter men har jobbat med hållbarhetsfrågor länge. Ända sedan starten 2008 faktiskt. Och vi tänkte dela med oss av hur vi tänker och varför man ska bygga just passivhus.

Ett passivhus återvinner värme och blir därför väldigt energieffektivt. Det är en långsiktig besparing, men redan första dagen börjar man spara pengar eftersom det är så låga driftskostnader. Just våra hus förbrukar 58% lägre energi än andra flerbostadshus i samma storlek.

När vi byggde villor berättade en kund att kostnaden på deras första elräkning fördes över till nästa månad för det var för lite att fakturera.

Men det finns fler fördelar.

Om inte lägre driftskostnader och mindre påverkan på vår miljö är motiverande nog så finns det mer goda egenskaper. Eftersom passivhus är väldigt täta är de också väldigt tysta. Man får också ett jämnt och behagligt inomhusklimat. Och luften filtreras i ventilationssystemet vilket gör att luften är ren och frisk.

Vi vet alla hur jobbigt det är att sova när det är för varmt, eller när grannar väsnas och det är lyhört, eller om man har besvär av pollen. I ett passivhus minskar allt detta. Vi bygger LSS-boenden och personer inom LSS kan vara extra känsliga för just ljud, ljus och andra intryck. Därför är passivhus väldigt passande för just den målgruppen.

Gör om gör rätt?

Nej, det låter ju både onödigt och dyrt, eller hur? Vi vill göra rätt från början. Vi satsar på att göra våra boenden så flexibla som möjligt och att de möter de boendes behov, så att man ska kunna åldras och bo kvar även om ens fysiska förutsättningar förändras. Då slipper man kostsamma renoveringar som ju också tär på miljön och resurser.

Det är viktigt att förstå att det som är bra för oss människor, vår hälsa och vårt välbefinnande, går hand i hand med det som är hållbart och bra för miljön. Det är inte två separata frågor, utan två sidor av samma mynt. Några exempel på det är biofili, naturnära material utan kemikalier, dagsljus och smart belysning som kan göra stor skillnad. Mänsklig, ekologisk och ekonomisk hållbarhet hänger tätt samman och kan inte separeras.

Sedan kan man ta det ett steg längre.

Vi jobbar ständigt med att undersöka nya material att använda i våra hus som är mer miljövänliga. Och vi erbjuder alltid miljövänliga tillval. Till exempel laddstolpar för elbil och cyklar, solceller, miljödusch och gröna tak.
Bygg- och fastighetssektorn står enligt Boverket för en femtedel av alla växthusgaser som släpps ut i Sverige. Vi jobbar därför också på att hela tiden förkorta vår byggprocess. Ett sätt vi gör det på är att utforma typhus och skapa långsiktiga samarbeten med alla entreprenörer. På så sätt går det lite snabbare för varje hus som byggs, och man behöver inte uppfinna hjulet på nytt varje gång.

Isabelle Sjövall, neurodesigner | Robin Berkhuizen, vd på Emrahus | Bo Hejlskov Elvén, psykolog

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.