Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

De ensammas minister

Publicerad: 22 maj 2019, 12:38

Tracey Crouch, MP

Ensamhet är en fråga som fler och fler tar på allvar, än har vi dock ingen minister i ämnet. Fastighetsnytt ställde några frågor till Tracey Crouch, den tidigare ministern för ensamhet i Storbritannien, om hur hon ser på rollen.


Ämnen i artikeln:

Tracey Crouch

Kan du berätta lite om den roll du har haft som minister för ensamhet?
Jag var redan minister när premiärministern gick med på att utse en minister för ensamhet. Det här var en rekommendation i rapporten från Jo Cox kommissionen tillsammans med många andra, för att skapa en strategi för att tackla frågan om ensamhet. Det var en riktig ära att bli tillfrågad och jag har verkligen uppskattat att arbeta med frågan. Det här är något vi behöver prata om nu men som kommer ta en genaration att reda ut. Regeringar brukar normalt inte arbeta med långsiktiga frågor av den här typen då de tenderar att bli bedömda från de prestationer de lyckas med i det korta perspektivet, så det här var banbrytande på många sätt.

Vad är bakgrunden till att men inrättade den här rollen?
Min kollega Jo Cox mördades 2016 och en av de frågor hon jobbat med som MP var ensamhet. Vi hade tidigare alltid pratat om ensamhet i relation till den äldre befolkningen men Jo breddade den konversationen till hur ensamhet kan drabba alla och hon pratade om sina egna erfarenheter av ensamhet som nybliven mamma. Efter att hon mördats lovade en grupp MP:s över partigränserna att fortsätta hennes arbete i ämnet och Jo Cox kommissionen etablerades. Deras rapport och rekommendationer accepterades till fullo av regeringen och därmed också min nya position. Jag var sedan överväldigad av den positiva responsen som kom från Storbritannien och hela världen.

Vad har du fått se när du jobbat med detta och känner du fortfarande att det behövs en minister för ensamhet?
Alla var verkligen entusiastiska över behovet att tackla ensamheten. Det finns ett stigma kring ämnet. Vi är med ensamhet där vi var med mental hälsa för tio år sedan. Att få människor att förstå att det är okej att erkänna att man är ensam är ett viktigt steg men vi behöver också få supportstrukturerna på plats när de väl gör detta så att de kan få kontakt med andra. Rollen kommer att behövas i många år. Statistiken visar att den ensammaste gruppen i samhället är 16-24 år.

Något tips till Sverige?
Jag har träffat svenska ministrar om det här och jag vet att det finns en önskan att göra något liknande. Det finns en stark vilja över hela världen att erkänna ensamhet som en fråga som man behöver ta tag i. Det var lätt för oss att ha en minister som verkar över departementen då vår struktur tillåter detta, så om det inte finns några barriärer som hindrar Sverige att göra något liknande så tycker jag att ni ska göra det. Man måste dock som minister acceptera redan från början att det här inte är ett ämne som man kommer kunna bocka av från listan under en mandatperiod, det är något som kommer att ta tid. Jag var minister för ensamhet men jag träffade också en minister för lycka och välmående från Förenade Arabemiraten, det är en mycket bättre titel.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Tracey Crouch

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.