Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Damberg: Ni driver svensk tillväxt

Publicerad: 30 augusti 2017, 11:02

Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister, på Stadsbyggnadsdagen.

Foto: Teresa Ahola

På onsdagen besökte närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) Upplands Väsby för att tala på Stadsbyggnadsdagen. “Det är ni som driver väldigt mycket av svensk tillväxt i dag”.


På onsdagen besökte närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) Upplands Väsby för att tala på Stadsbyggnadsdagen. Han pratade bland annat om rekordtillväxten inom byggsektorn.

– Det är imponerande att se så många här. Hur har ni tid med det? Jag fattar inte riktigt, ärligt talat, för det är högtryck på investeringar inom bostadsbyggande och infrastruktur i Sverige just nu. Det är ni som driver väldigt mycket av svensk tillväxt i dag, säger Mikael Damberg (S).

Den positiva utvecklingen förstärks av att Sverige har den högsta sysselsättningsnivån i hela EU och en stark arbetsmarknadsutveckling. Arbetslösheten ligger under 7 procent och väntas nästa år kunna pressas ned till 5,9 procent, enligt Damberg.

Men inom byggsektorn är kompetensförsörjningen det största problemet.

– Kommuner bör i planeringsprocesser och tillståndsgivning börja titta på hur företag kan hitta tillräckligt bra personer, säger han och fortsätter:

– Vi har trånga sektioner på väldigt många områden just nu, tack vare att vi har bra drag i ekonomin men svårt att hitta folk. Det handlar om att jobba med smart utbildningspolitik som en tillväxtskapande åtgärd.

Det är möjligt eftersom Sverige har en väldigt stark offentlig ekonomi och enligt de senaste budgetprognoserna kan beta av cirka 40 miljarder kronor på statsskulden igen och samtidigt satsa 40 miljarder kronor på ökade investeringar och reformer, enligt Damberg.

– Inga andra europeiska länder kommer i närheten av det, vilket ger Sverige en chans att ta itu med ett antal problem de närmaste åren, som vi inte har orkat eller haft råd att göra tidigare.

Han säger att det krävs investeringar inom bostäder, infrastruktur, bredband och forskning för framtiden. Aktiv näringspolitik för att få fler och växande företag. Satsningar på kompetens och matchning genom nytt kunskapslyft med hjälp av exempelvis Komvux och insatser mot långtidsarbetslöshet.

– Men jag skulle vilja hävda att det inte finns något viktigare för Sverige att jobba med än smart utbildningspolitik. Det kommer att avgöra om företagen fortsätter att växa eller tvingas backa och inte utvecklas tillräckligt bra.

Närings- och innovationsministern efterfrågar framför allt lokala, kommunala och regionala kraftsamlingar.

– Men också att regeringen tar sitt ansvar och fortsätter att öka investeringar och utbildning de kommande åren. Det har aldrig varit svårare för vi har aldrig haft så många nyanlända i Sverige som vi har just nu, men vi har ett unikt tillfälle att nyttja den här konjunkturen för att dra in folk på den svenska arbetsmarknaden.

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News