Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Dags att börja tänka i lösningar istället för problem

Publicerad: 5 april 2016, 09:04

När Alexander den store år 333 före Kristus övervintrade i den grekiska staden Gordion försökte han sig på en uppgift som ingen annan hade kunnat lösa, bokstavligt talat.


Ledare från senaste numret av Fastighetsnytt

När Alexander den store år 333 före Kristus övervintrade i den grekiska staden Gordion försökte han sig på en uppgift som ingen annan hade kunnat lösa, bokstavligt talat. En knut var fastknuten i en oxkärra, i syfte att hålla fast kärran som var ett historiskt monument. Knuten var så invecklad att ingen någonsin hade kunnat lösa den, trots ett antal försök. Enligt legenden undersökte Alexander knuten och insåg varför den inte gick att lösa, det fanns inga ändar på knuten. Det går inte att lösa en knut om vi inte vet var vi ska börja. Alexander blev förbannad, drog upp sitt svärd, och högg helt sonika sönder knuten.

De flesta känner till legenden om den gordiska knuten och de flesta vet vad den syftar på. För att lösa ett problem som ingen har kunnat lösa bör vi tänka nytt, utanför boxen, istället för att problematisera ännu mer. Debatten om den svenska bostadskrisen påminner i mångt och mycket om den gordiska knuten. Det är en historia utan någon ände, det finns ingenstans att börja. Problemet är bara att det knappast lär finnas ett Alexanderhugg för att enkelt lösa knuten men frågan är om vi inte behöver börja tänka nytt. Vi behöver nog tänka i lösningar istället för att tänka i problem, något som över de senaste årtiondena har blivit en svensk paradgren. Att problematisera, det vill säga.

Bostadsfrågan är utan tvekan de närmaste årens viktigaste samhällsfråga i Sverige. Det är en fråga som på ett eller ett annat sätt påverkar oss alla och det är en fråga som under lång tid och i allt väsentligt har ignorerats av politiken. Nu befinner vi oss i en situation där bostadsbristen är akut. Enligt näringslivet har den börjat skada Sveriges konkurrenskraft. Det är en fråga som måste lösas och för att lösa den måste vi nog slakta en del heliga kor. Alla måste dessutom ge vika, backa några steg tillbaka från barrikaderna och få nya perspektiv. Annars kommer den här knuten bara att bli mer och mer invecklad.

Fastighetsnytts ledarredaktion

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News